Meny

Kaotisk første presidentdebatt i Iran

Bare åtte kandidater ut av totalt 700 har fått lov av det mektige Vokterrådet å stille til presidentvalget, som skal holdes 14. juni. Foto: EPA / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første TV-debatten mellom presidentkandidatene i Iran endte i kaos da flere av kandidatene begynte å krangle med ordstyreren om debattens format.

Debatten skulle handle om økonomi, og den begynte med at hver av de åtte kandidatene la fram sine synspunkter på den iranske økonomien, som er hardt rammet av internasjonale sanksjoner, arbeidsløshet og inflasjon.

Men da kandidatene senere ble stilt spørsmål som bare kunne besvares med ja eller nei, eller ga dem et valg mellom flere alternativer, kalte flere av dem debattformen for en farse og nektet å svare.

– En fornærmelse

Den eneste reformvennlige kandidaten, tidligere visepresident Mohammad Reza Aref, var blant dem som nektet å delta i denne delen av debatten.

– Denne måten å organisere debatten på og stille spørsmål på er en fornærmelse mot alle de åtte kandidatene og det iranske folket, sier han.

Kritikken ble lørdag slått stort opp på forsiden av den reformvennlige avisen Shargh, som flere ganger er blitt forbudt av myndighetene.

De tre konservative kandidatene som regnes for å ha best sjanser til å vinne valget, forholdt seg stort sett tause.

Les også: Iransk maktkamp på vokternes bord

Fire timer

Debatten varte i fire timer, men det ble aldri noen reell politisk diskusjon om hvordan kandidatene vil stanse Irans negative økonomiske utvikling, som blant annet skyldes vestlige lands sanksjoner i forbindelse med landets atomprogram.

Flere iranske aviser vender tommelen ned for debatten, og enkelte mener den fikk et komisk skjær.

«Fjernsynet har gjort den viktigste politiske begivenheten til et underholdningsprogram», skriver den reformvennlige avisen Etemad.

Selv den konservative avisen Kayhan mener at debatten «ikke innfridde forventningene».

Bare åtte kandidater av totalt 700 har fått lov av det mektige Vokterrådet å stille til valget, som skal holdes 14. juni. Ingen kvinner får lov til å stille.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus