Meny

Flere ulver, færre bjørner

ØKT ANTALL: En radiomerket ulv, her er observert midt i boliområdet på Nesodden, i april i fjor. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er færre bjørner her i landet, mens antall ulv og jerv har økt, viser en ny rapport fra Rovdata.

I fjor var det minst 137 bjørner innenfor Norges grenser i løpet av året. Dette er en nedgang fra 151 i 2011 og 166 i 2010, melder Rovdata, som har ansvaret for å overvåke bestandene.

Bjørnebestanden blir overvåket ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår, samt vevsprøver fra døde bjørner.

Ved hjelp av denne metoden er det beregnet at det i fjor sannsynligvis ble født seks kull med bjørnunger i Norge. Det er samme antall som ble beregnet de to årene før.

Ulvebestanden blir overvåket ved å spore på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.

Les også: Åtte av tretten norske ulver er forsvunnet

Hittil i år er det påvist mellom 64 og 77 ulv i Norge. 42 til 46 av disse er kun påvist av norsk siden av grensen mot Sverige. Disse tallene er foreløpige. Endelige resultater kommer 1. september.

Jervebestanden blir overvåket blant annet ved å registrere hi. Hitellingene viser at det ble født minst 68 jervekull i fjor, og det var en økning på ti kull fra året før.

Tall for gaupe kommer i juni.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus