Fant diamanter i Tromsø

NEI, IKKE SLIKE: Diamantene som er funnet i Tromsø er ikke i nærheten av å ligne på disse diamantene, som forøvrig ble funnet i vest-Australia i 2003. Illustrasjonsfoto: EPA / NTB scanpix.
NEI, IKKE SLIKE: Diamantene som er funnet i Tromsø er ikke i nærheten av å ligne på disse diamantene, som forøvrig ble funnet i vest-Australia i 2003. Illustrasjonsfoto: EPA / NTB scanpix.

Geologer gjorde oppsiktsvekkende funn av diamanter i Tønsvika utenfor Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 20 diamantkorn er så langt identifiserte i funnet som ble gjort i berggrunnen i Tønsvika utenfor Tromsø, skriver Nordlys.no.

Diamantene som ble funnet er ikke større enn 50 mikrometer, men forskerne karakteriserer funnet som oppsiktsvekkende.

- Diamantfunn er ytterst sjelden i Norge. Jeg kjenne bare til et par tilfeller fra Nord-Vestlandet, men her ble det bare gjort funn bare av et par korn i hvert tilfelle, sier professor Erling Ravna til Nordlys.

Han tror ikke på kommersiell drift av dimanantforekomsten, men ser likevel på funnet som en akademisk godbit.

Les også: - Russland har funnet «billioner av diamanter»

Diamant dannes kun ved stort trykk, og vi må ned på over 100-120 km dyp i jorda for å finne slike forhold. For ca 450-460 millioner år siden ble deler av berggrunnen som ligger i Tromsøområdet presset nedover i dypet, og dette skapte forhold for dannelse av diamanter.

- Det vil være av stor interesse å gjøre undersøkelser på et større område. Dette vil koste penger, så det er foreløpig usikkert hvordan - og når - dette kan bli aktuelt. Både UiT og andre institusjoner vil være av interesse for et videre samarbeid hevder Ravna.

Les også: Dronningens 10.000 diamanter stilles ut

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus