Carl I. Hagen etter byrådets Munch-avtale med SV:– SV ville fått Tøyen-satsing uten å gå inn for Lambda

OMSTRIDT PROSJEKT: Lambda-prosjektet i Bjørvika ble vedtatt i bystyret i dag. Det liker Frp dårlig. Foto. NTB Scanpix / Herreros Arquitecto
OMSTRIDT PROSJEKT: Lambda-prosjektet i Bjørvika ble vedtatt i bystyret i dag. Det liker Frp dårlig. Foto. NTB Scanpix / Herreros Arquitecto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet nekter å samarbeide med byrådet i Oslo om byens budsjett etter at byrådet ble enig med SV om Munch-museum i Bjørvika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har gått fra å være et vennligsinnet opposisjonsparti til et vanlig opposisjonsparti, sier Fremskrittspartiets gruppeleder i Oslo Bystyre, Carl I. Hagen, til ABC Nyheter.

Årsaken til bruddet er at byrådet bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre tirsdag fikk i land en avtale med SV om å bygge nytt Munch-museum i Bjørvika, melder NTB.

- Det er trist. Vi har hatt et borgerlig samarbeid i 16 år. Nå har de byttet oss ut med SV og går i sosialistisk retning – på flere områder, legger Hagen til.

- Tøyen ville vi alle satse på. SV har ikke oppnådd noe de ikke ville fått til med et bredt samarbeid i Oslo bystyre, sier Hagen og slår fast:

- SV hadde ikke behøvd å støtte Lambda for å få en omfattende satsing på Tøyen.

Les også: SV gikk inn for Lambda - mot satsing på Tøyen

– Ikke Frp som brøt

Hagen avviser at det er Fremskrittspartiet som med dette bryter budsjettsamarbeidet med byrådet. Byrådet er avhengig av støtte utenom de tre byrådspartiene for å oppnå flertall i bystyret i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, vi bryter ikke. Det er byrådspartiene som har gjort det, sier en indignert Hagen.

– Vi har hatt en avtale med byrådet om at budsjettene ikke skal øke utover det som er avtalt. Den avtalen er nå brutt og da har ikke vi tillit til å gjennomføre nye forhandlinger med byrådet, sa Hagen til VG.

Frp kutter møter og avtaler

- Hvilke praktiske konsekvenser får bruddet i borgerlig samarbeid i Oslo?

- Våre planlagte møter for å forhandle om revidert budsjett torsdag og fredag bortfaller selvsagt, sier Hagen til ABC Nyheter, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Heretter blir det helt uaktuelt for oss å forhandle i framtidige store saker. For det viser seg at byrådspartienes løfter ikke er verdt underskriften, sier Hagen.

Nye toner om småhus og barnehager

- Hva mener du med at byrådet i flere saker heller går til SV enn til dere?

- For eksempel har vi hatt en arbeidsgruppe i gang for å se på småhusplan. I går fikk vi plutselig beskjed om at byrådspartiene har inngått en avtale med SV - bak ryggen på arbeidsgruppen! utbryter Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En av de store sakene i årets Oslo-budsjett, var at vi opphevet bemanningsnormen i kommunale barnehager, normer som var bedre enn den statlige, fortsetter han.

- SV gikk til angrep på dette. Det var store demonstrasjoner mot i rådhusets borggård. Vi i Frp forsvarte byråd Torger Ødegaard. Nå har byrådspartiene gått tilbake på det og gitt SV rett. Nå skal barnehagenormen gjeninnføres fra 1. januar 2014, sier Carl I. Hagen.

– SV brøt valgløfte

- I dag er veldig mange glade for at Tøyen vil få noen tiltak. Når folk får se at Tøyen mister Munchmuseet uten at det var nødvendig, tror jeg mange vil reagere på SV. SV gikk til valg på å få et nytt Munchmuseum på Tøyen, og så gjør dette.

Det sier Rødts bystyrerepresentant og partileder, Bjørnar Moxnes, til ABC Nyheter.

- Vi går selvsagt inn for å satse på Tøyen. Arbeiderpartiet vil helt sikkert også gjøre det. Hvis Frp også ville satse på Tøyen, kunne vi fått tiltakene uten at Tøyen ble fratatt sin viktigste kulturinstitusjon, sier Moxnes om Carl I. Hagens uttalelse til ABC Nyheter.

- Tøyen har blitt forsømt av byrådet i årevis. Det utrolige er at Høyre ikke var villig til å gjøre noe som helst for Tøyen, før de fikk Lambda i bytte. Det er åpenbart at det er Lambda som er hovedpoenget for Høyre, ikke Tøyen, sier Bjørnar Moxnes.

Saken er oppdatert