Bonusordninger igjen tillatt på innenriksflyginger

Bonusordninger igjen tillatt på innenriksflyginger
Bonusordninger igjen tillatt på innenriksflyginger

I SAS står jubelen i taket etter at regjeringen torsdag valgte å oppheve forbudet mot bonusprogrammer i innenriks luftfart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en gledelig nyhet for oss. Det er en fantastisk 17. mai-gave for oss og for tusenvis av innenrikspassasjerer som vil nyte godt av service- og produktfordeler som dette innebærer, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Han berømmer regjeringen for å ha tatt en klok beslutning, og sier SAS vil være i gang med bonusprogram for innenriksreisende i løpet av svært kort tid.

– Vi skal være på banen om kort tid, vi snakker kun få dager, sier Johansen.

Fortsatt bekymret

Bonusforbudet rettet mot SAS ble innført da Norwegian Air Shuttle ble et rendyrket lavprisselskap i 2002. I 2007 ble det innført et generelt bonusforbud i luftfarten på innenriksflyginger i Norge.

– Elleve år med bonusforbud i luftfarten har virket. Bonusforbudet har vært viktig for å sikre etablering av mer enn ett flyselskap i Norge, og for å opprettholde konkurransen i luftfarten, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap).

Les også: Gjeninnfører for bedriftskunder

Aasrud sier regjeringen deler Konkurransetilsynets bekymring for konkurransen i luftfarten, og særlig i distriktene, når bonusforbudet oppheves.

Men ettersom det i dag er to store aktører i det norske markedet, og konkurransesituasjonen er mer robust enn da forskriften ble innført i 2007, velger regjeringen å oppheve forbudet.

Ikke enig med ESA

Konkurransetilsynet skal følge markedet nøye i tiden framover og blir bedt om å vurdere å pålegge flyselskapene opplysningsplikt om bruken av bonusprogrammer.

– Regjeringen mener derfor at det nå er riktig å oppheve bonusforbudet og falle tilbake på de alminnelige virkemidlene i konkurranseloven. Vi vil vurdere virkemiddelbruken på nytt dersom markedsutviklingen tilsier det. Regjeringen er ikke enig med ESAs rettslige vurderinger om at bonusforbudet er i strid med EØS-avtalen, sier Aasrud.

Regjeringen skal i tiden framover utrede muligheten for å lovregulere at bonuspoeng som opptjenes i arbeidsforhold tilfaller den som betaler for reisen, normalt arbeidsgiver.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus