Søsteren til Tjostolv Moland snakker ut

DØDSDØMT: Tjostolv Moland sitter fortsatt fengslet i Kongo for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Nå avslører søsteren til Moland at de to har jenvlig kontakt. (Arkivfoto: NTB scanpix)
DØDSDØMT: Tjostolv Moland sitter fortsatt fengslet i Kongo for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Nå avslører søsteren til Moland at de to har jenvlig kontakt. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Kari Moland om samtalen etter at broren ble tatt: – Skjøt du sjåføren, Tjostolv?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang forteller Kari Moland om sin dødsdømte storebror Tjostolv, og svaret hun fikk da hun spurte ham om det var han som drepte den kongolesiske drosjesjåføren Abedi Kasongo 5. mai 2009.

I et intervju med magasinet Henne avslører hun at hun har jevnlig kontakt med broren over telefon.

– Afrika er komplisert

I en av de første telefonsamtalene de hadde etter at Tjostolv Moland ble pågrepet, skal hun ha spurt rett ut om det var han som skjøt og drepte Kasongo.

– Nei, Kari, det var ikke sånn. Men Afrika er komplisert. Dette er ikke noe å snakke om på telefonen, skal Moland ha sagt.

Søsteren sier videre at hun slo seg til ro med dette svaret.

– Hvis jeg skulle brukt den lille tiden vi har til rådighet til å spørre og grave, hadde det bare vært for min egen skyld. Det viktigste jeg kan gjøre for ham nå er å prøve å bidra til å holde ham oppe. At han er sterk mentalt er helt avgjørende for at han skal holde seg i live.

Les også: – Misbruker bistandspenger for å hjelpe Moland og French

Forhåndsdømt

Kasongo ble skutt og drept rundt 10 mil utenfor byen Kinshasa i Kongo. Han førte bilen der fire personer var passasjerer, deriblant Tjostolv Moland og Joshua French.

I september 2009 ble de to nordmennene dømt til døden for drap, og spionasje for Norge.

For familien til Moland har det vært vanskelig å forholde seg til at mange nordmenn har sin egen oppfatning av hva som virkelig skjedde.

Kari Moland har følgende beskjed til de som har forhåndsdømt broren hennes.

– Les mer enn bare overskrifter før du konkluderer. Og husk at Norge er et lite land.

Les også: Moland mener de må kjøpes ut av Kongo

Byttet advokat

I starten av mars valgte Moland og French å bytte ut sin mangeårige advokat, Morten Furuholmen.

– Han har gjort en grei jobb i tre og et halvt år. Men hans tjenester som forsvarsadvokat har den siste tida vært lite relevante for oss, uttalte French den gang til Dagbladet.

Ny advokat for de to nordmennene er Hans Marius Graasvold. Han har lite å si til de nye opplysningene Kari Moland kommer med.

– Jeg kan ikke kommentere dette. Lignende uttalelser er blitt kommentert også tidligere, sier han til VG.