«Vest Tank»-saken:

Raser mot påstand om lureri

Ledelsen ved Vest Kran, hvor de to Vest Tank-innblandede arbeidet, sier at Kriminalomsorgen måtte vite om forholdet. Illustrasjon: www.vestkran.no
Ledelsen ved Vest Kran, hvor de to Vest Tank-innblandede arbeidet, sier at Kriminalomsorgen måtte vite om forholdet. Illustrasjon: www.vestkran.no

Kriminalomsorgen visste godt om forholdet mellom de to Vest Tank-kollegene da de innvilget frigang for den dømte miljøkriminelle. Det sier ledelsen i selskapet hvor de jobbet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalomsorgen skal to ganger ha vært på inspeksjon hos selskapet Vest Kran hvor Jostein Berland (63), dømt for miljøkriminalitet i «Vest Tank -saken», fikk arbeide og frigang samme sted som medtiltalte Trond Emblem (54) også arbeidet.

- Kriminalomsorgen og Økokrim maler et bilde som ikke stemmer med realiteten, sier styrelederen i selskapet Vest Kran, Line Rine.

- I forbindelse med Jostein Berlands søknad om frigang ble det spesielt tatt opp at Emblem ikke kunne være Berlands kontaktperson, ettersom han var tiltalt inne i samme saksforhold, sier hun.

– At da Kriminaliomsorgen kan hevde at de er lurt er en uttalelse som er mot bedre viten – det også meget injurerende å hevde at Emblem som er uten skyld i dette blir fremstilt som å ha lurt noen.

Møtte Kriminalomsorgen

Både Rine og bedriftens daglige leder reagerer sterkt på den fremstillingen av saken som direktøren for Kriminalomsorgen i region vest, Per Våge, gir i ABC Nyheter tidligere i dag.

Våge sa da at Berland brøt avtalen da han forlot arbeidsplassen og inntok tilhørerbenken under saken mot Trond Emblem, og at de to lurte Kriminalomsorgen da avtalen om frigang ved Vest Kran ble inngått.

Det er særlig det siste bedriftens ledelse reagerer mot.

- Kriminalomsorgen var her ved to anledninger for å kvalitetssikre oss før Jostein fikk begynne. På det siste møtet var også Trond Emblem til stede, sier selskapet daglige leder Morten Martinessen som også selv var til stede.

- Vi spilte med helt åpne kort. Hvis dette hadde vært problematisk skulle Kriminalomsorgen ha tatt det opp på forhånd, og ikke satt et lite firma i problemer, sier Martinessen.

Les også: Fengselsfugl fanget på tilhørerbenken i rettssalen

Martinessen understreker at Berland møtte opp og gjorde jobben sin i den perioden han jobbet for Vest Kran. Styrelederen innrømmer i en epost at Berland gjorde en feilvurdering da han stilte opp i rettssaken mot Emblem i januar.

- Men saken er blåst ut av proposisjoner, mener hun.

Selskapet Vest Kran kontrolleres av Trond Emblems sønn. Det er også nære familiære bånd mellom Emblem og Martinessen (nevø) og Rine (datter).

I mars ble Emblem dømt, men den dommen er anket inn for Høyesterett.

Miljøkriminalitet

Jostein Berland ble i fjor dømt til to års fengsel for miljøkriminalitet etter at to tanker på anlegget i Sløvåg i Gulen eksploderte den 24. mai 2007. Han startet soningen samme høst, men fikk allerede etter fire måneder på en åpen anstalt innvilget frigang.

Berland arbeidet da som prosjektleder samme sted som medtiltalte Trond Emblem. Hans sak kom opp for Gulating lagmannsrett i januar, og Berland møtte der også som vitne.

- Berland jobbet et sted og Emblem et annet, sier Morten Martinessen ved Vest Kran som har nærmere 80 ansatte.

Flere hundre fikk store helseplager etter at tankene med avfall fra rensing av såkalt coker gasoline, bensin med lavt oktantall, eksploderte på «Vest Tank »-anlegget i 2007.

De hadde mottatt og forsøkt å rense seks slike skipslaster, blant annet også avfall fra slik rensing foretatt på et skip i internasjonalt farvann.

Dommen mot Berland er Norges strengste for brudd på forurensningsloven og beskrives som en milepæl i bekjempelsen av miljøkriminalitet.

Det lykkes ikke ABC Nyheter i få fatt i direktør Per Våge i Kriminalomsorgen torsdag formiddag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus