Nye syriske videoer sjokkerer

Opprørere fra den islamistiske al-Nusra-fronten sjokkerer med nye videoer, der elleve sivilkledde menn med bind for øynene blir likvidert fra kloss hold. Illustrasjonsfoto: Reuters
Opprørere fra den islamistiske al-Nusra-fronten sjokkerer med nye videoer, der elleve sivilkledde menn med bind for øynene blir likvidert fra kloss hold. Illustrasjonsfoto: Reuters

To nye sjokkerende videoer fra Syria, som viser maskerte opprørere som henretter fanger ved nakkeskudd, er lagt ut på internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørerne tilhører den islamistiske al-Nusra-fronten, som har bånd til terrornettverket al-Qaida, og likvidasjonene skal ha funnet sted i Raqqa-provinsen nord i Syria og Deir al-Zor-provinsen i øst.

Raqqa-provinsen kontrolleres i stor grad av islamistiske opprørere, og den ene videoen viser hvordan en av opprørerne skyter tre menn i hodet fra kloss hold.

De tre sivilkledde ofrene er bakbundet og utstyrt med bind for øynene og sitter på kanten av en rundkjøring.

Les også: 80.000 drept i borgerkrigen i Syria

En mannsstemme på videoen sier at likvidasjonene var hevn for regjeringsstyrkenes drap på sivile i kystbyen Banias for to uker siden.

Al-Nusra-fronten

Torsdag ble nok en likvidasjonsvideo publisert av den syriske eksilgruppen SOHR, som opplyser at den ble filmet i Deir al-Zor.

Videoen viser en maskert mann som leser opp en kunngjøring fra al-Nusra-fronten, mens ni fanger kneler foran ham.

– Al-Nusra-frontens shariadomstol i det østlige Deir Ezzor-området har dømt disse frafalne soldatene til døden, som følge av massakrer mot vårt folk i Syria, sier mannen.

– Gud er stor

Opprøreren tar deretter fram en pistol og skyter de knelende fangene i bakhodet, én etter én. Andre opprørere, som er utstyrt med svarte flagg, roper «Gud er stor» etter hvert skudd.

Lederen går deretter tilbake og avfyrer flere skudd mot ofrene, til jubel fra de andre opprørssoldatene.

Les også: FN: - Har ingen bevis for kjemiske våpen i Syria

Identiteten til de ni ofrene er ikke kjent, og siden de var iført sivile klær, er det uklart om de var soldater i regjeringshæren.

Al-Nusra-frontens leder Abu Mohammed al-Jolani sverget i forrige måned troskap til al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri. Opprørsgruppen er blant de best bevæpnede i Syria og har tidligere tatt på seg ansvaret for en rekke selvmordsbomber som har rammet sivile.

Spiste lunge

Tidligere i uka sjokkerte en annen syrisk video, som viser en opprørsleder som skjærer organer ut av kroppen på en drept regjeringssoldat, for deretter å ta en bit av en lunge.

Time magazine sporet opp mannen i opptaket, Khalid al-Hamad, som leder Den uavhengige Omar al-Farouq-brigaden, en sunnimuslimsk opprørsgruppe.

Hamad bekrefter at det er han som er å se i opptaket, og skryter av at det også fins et opptak av ham der han sager en regimetro militssoldat «i små og store deler».

Alt om konflikten i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus