Frykter flere omkomne etter fabrikkollaps i Kambodsja

Tre personer omkom og flere er savnet etter at taket på en skofabrikk i Kambodsja kollapset. Investeringsboomen i landet gjør at bygninger oppføres hurtig og med store mangler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var om lag 100 mennesker inne i fabrikken da den raste sammen ved 7-tiden i morges, sier Sum Sokny (29), som tilhører en lokal fagforening.

– Jeg gråter. Jeg så blod i ruinene, forteller Sokny.

Les også: 1.125 funnet døde etter bygningskollapsen i Dhaka

Om lag 7.000 personer jobber på fabrikken, som ligger i provinsen Kampong Speu og er eid av selskapet Wing Star Shoes. Distriktspolitisjef Khem Pannara opplyser at minst seks mennesker ble skadd i ulykken.

– Vi vet ikke hvor mange som er innesperret under ruinene, sier han.

Men det har kommet ubekreftede meldinger om at et 50-tall personer er fanget i ruinene.

Billig arbeidskraft

I løpet av de siste årene har den utenlandske investeringen i Kambodsja steget voldsomt, spesielt innen sko- og tekstilbransjen. Billig og lett tilgjengelig arbeidskraft tiltrekker mange vestlige selskaper, blant dem H&M og Levi Strauss.

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) utgjør sko- og tekstilindustrien 80 prosent av Kambodsjas eksport.

Les også: Her blir mirakelkvinnen funnet i live i ruinene

Om lag 650.000 mennesker jobber i tekstilindustrien i Kambodsja, og av disse er rundt 400.000 ansatt i utenlandske selskaper.

En lokal avis, Phnom Penh Post, skrev i mars at arbeidere ved fabrikken hadde lagt ned arbeidet og sperret en vei i protest mot dårlige lønns- og arbeidsvilkår.

Hevet minstelønna

Protester mot elendige arbeidsforhold forekommer ofte i Kambodsja, og tidligere i mai ble minstelønna hevet til 440 kroner i måneden.

I forrige måned omkom over 1.120 mennesker i en av de verste industriulykkene noensinne da en tekstilfabrikk raste sammen i Bangladesh.

– Vi ber myndighetene gjøre en ny undersøkelse av kvaliteten på fabrikkbygningene for å unngå denne typen hendelser i framtida. Det skjedde i Bangladesh nylig, og nå har det skjedd i Kambodsja. Vi er svært bekymret for arbeidernes sikkerhet, sier Rong Chhun, som leder en stor sammenslutning av fagforeninger i Kambodsja.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus