Frykter flere omkomne etter fabrikkollaps i Kambodsja

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre personer omkom og flere er savnet etter at taket på en skofabrikk i Kambodsja kollapset. Investeringsboomen i landet gjør at bygninger oppføres hurtig og med store mangler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var om lag 100 mennesker inne i fabrikken da den raste sammen ved 7-tiden i morges, sier Sum Sokny (29), som tilhører en lokal fagforening.

– Jeg gråter. Jeg så blod i ruinene, forteller Sokny.

Les også: 1.125 funnet døde etter bygningskollapsen i Dhaka

Om lag 7.000 personer jobber på fabrikken, som ligger i provinsen Kampong Speu og er eid av selskapet Wing Star Shoes. Distriktspolitisjef Khem Pannara opplyser at minst seks mennesker ble skadd i ulykken.

– Vi vet ikke hvor mange som er innesperret under ruinene, sier han.

Men det har kommet ubekreftede meldinger om at et 50-tall personer er fanget i ruinene.

Billig arbeidskraft

I løpet av de siste årene har den utenlandske investeringen i Kambodsja steget voldsomt, spesielt innen sko- og tekstilbransjen. Billig og lett tilgjengelig arbeidskraft tiltrekker mange vestlige selskaper, blant dem H&M og Levi Strauss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) utgjør sko- og tekstilindustrien 80 prosent av Kambodsjas eksport.

Les også: Her blir mirakelkvinnen funnet i live i ruinene

Om lag 650.000 mennesker jobber i tekstilindustrien i Kambodsja, og av disse er rundt 400.000 ansatt i utenlandske selskaper.

En lokal avis, Phnom Penh Post, skrev i mars at arbeidere ved fabrikken hadde lagt ned arbeidet og sperret en vei i protest mot dårlige lønns- og arbeidsvilkår.

Hevet minstelønna

Protester mot elendige arbeidsforhold forekommer ofte i Kambodsja, og tidligere i mai ble minstelønna hevet til 440 kroner i måneden.

I forrige måned omkom over 1.120 mennesker i en av de verste industriulykkene noensinne da en tekstilfabrikk raste sammen i Bangladesh.

– Vi ber myndighetene gjøre en ny undersøkelse av kvaliteten på fabrikkbygningene for å unngå denne typen hendelser i framtida. Det skjedde i Bangladesh nylig, og nå har det skjedd i Kambodsja. Vi er svært bekymret for arbeidernes sikkerhet, sier Rong Chhun, som leder en stor sammenslutning av fagforeninger i Kambodsja.