Siste forklaring fra Øygard og jenta trolig utsatt

Rune Øygard, her utenfor Eidsivating lagmannsrett på Hamar i starten av ankesaken. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)
Rune Øygard, her utenfor Eidsivating lagmannsrett på Hamar i starten av ankesaken. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)

Etter planen skulle bevisførselen i Øygard-saken avsluttes med oppfølgingsspørsmål til både tiltalte og den fornærmede jenta torsdag. Men trolig må dette utsettes til over pinse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag er den siste dagen med bevisfremleggelse i ankesaken mot Rune Øygard. Både han og den fornærmede jenta skulle etter planen svare på avsluttende spørsmål i retten på Hamar.

Rettens formann, Ørnulf Røhnebæk, tok opp et ønske fra juryen om dette ved starten av rettsdagen torsdag. Han sa seg også selv enig i at dette kunne være hensiktsmessig.

Tirsdag etter pinse skal også partene gjennomføre sine prosedyrer. Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, uttrykte bekymring for at hun skulle måtte starte sin prosedyre for sent på dagen.

Aktørene i retten skal komme til enighet om den videre tidsplanen i løpet av dagen.

Følg saken direkte her

Den siste uka med bevisførsel har vært preget av vitner som har forsvart Øygards troverdighet, og til dels beskyldt jenta og hennes foreldre for å ha kommet med falske beskyldninger mot andre enn tiltalte.

Dette vil trolig være blant temaene når jenta og den tidligere Vågå-ordføreren inntar vitneboksen på nytt. I innspurten av lagmannsrettsbehandlingen mener forsvareren det er viktig å få bevist at Øygard ikke har løyet om jentas vanskelige familiesituasjon.

– Det som har vært vanskelig for ham hele veien, er beskyldningene om at det er han som nærmest har funnet på denne historien, spredd rykter om det til andre, og brukt det for å komme i kontakt med henne. Vårt mål har vært å få frem at han ikke farer med usannheter, sier Larsen.

– Stemmer overens

Hun viser opplysninger om familiesituasjonen til jenta fra en stund før forholdet til Øygard, som kom frem da lederen for barnevernet i Lom og Skjåk vitnet onsdag. Forsvareren mener beskrivelsene stemmer godt overens med Øygards forklaring.

Forsvaret skal også legge frem noe mer dokumentasjon for retten, blant annet en legeundersøkelse av jenta. De ønsker å lansere alternative teorier enn det to år lange forholdet til Øygard, som forklaring på at hun har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse.

Vitneekspert i retten

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har også kalt inn psykolog Ellen Wessel. Hun har ikke vært involvert i saken, men er innkalt som sakkyndig vitne som ekspert på troverdighet og vitnepsykologi.

– Hun er innkalt for å si noe om hvordan bildet som er skapt av Rune Øygard i offentligheten, kan påvirke vurderingene av ham i en straffesak, sier Larsen til NTB.

Vitner om kjæreste

De siste på vitnelista er to venninner av jenta som skal forklare seg om hennes forhold til en tidligere kjæreste. Rune Øygard ønsket at hun skulle ha ham som «liksom-kjæreste» for å dekke over forholdet til Øygard, hevder jentas bistandsadvokat.

Flere av forsvarets vitner har frafalt denne uka, blant annet fordi rettens formann, Ørnulf Røhnebæk, har gitt tydelige signaler om at de er overflødige. En politibetjent fra Vågå som skulle vitnet for bistandsadvokaten onsdag, ble også droppet.

Etter 17. mai- og pinsehelga starter prosedyrene i Eidsivating lagmannsrett tirsdag. Skyldspørsmålet blir avgjort den uka, mens en eventuell straffeutmåling vil være klar en uke eller to senere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus