Forsvarer beslagene av journalisters telefonlogger

USAs justisminister Eric Holder (i midten). Foto: Reuters
USAs justisminister Eric Holder (i midten). Foto: Reuters

Den amerikanske regjeringen hevder den søkte å beskytte amerikanske liv da den tok det drastiske skritt å beslaglegge journalisters telefonlogger i en gransking av det den kaller «et større sikkerhetsbrudd».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obamas regjering møter nå massiv kritikk om at tiltaket undergraver pressens frihet, melder AFP.

Justisminister Eric Holder slo tilbake tirsdag, og forsvarte den hemmelige aksjonen justisdepartementet gjennomførte da de beslagla to måneder med telefonlogger fra nyhetsavdelingen til Associated Press (AP).

Han sier dette ble gjort som ledd i en gransking av en lekkasje som utsatte det amerikanske folket for risiko.

– Jeg har vært aktor siden 1976. Og jeg må si dette er den alvorligste, om ikke den mest alvorlige… en… svært, svært alvorlig lekkasje, sier Holder.

Les også: USA beskyldes for overvåking av nyhetsbyrå

– Dette er ingen overdrivelse. Det setter det amerikanske folket i fare. Og å forsøke å fastslå hvem som står bak krevde etter min mening svært aggressiv handling, erklærer han.

Etterforskernes handlinger er antatt å være knyttet til granskingen av en terrorplan man antar inneholdt lekket informasjon.

Nyhetsbyrået sier deres reportasje avslørte detaljer om en CIA-aksjon i Jemen der man stanset en al-Qaida-plan om å detonere en bombe på et fly på vei til USA i 2012.

Holder sier han ba om ikke å ta del i granskingen fordi han hadde blitt avhørt av FBI om uautoriserte avsløringer om spørsmålet.

Krig mot lekkasjer

I en uttalelse fra Justisdepartementet heter det at siden Holder erklærte seg inhabil i juni 2012, hadde etterforskningen «blitt gjennomført av FBI under justisdepartementets og visejustisministerens overoppsyn».

Det hvite hus forsøker å avvise kritikken om at det rammer amerikanske medier i sin krig mot lekkasjer.

Obamas talsmann Jay Carney sier Det hvite hus ikke var involvert i avgjørelsen om å få tak i telefonloggene og at Justisdepartementet opererer uavhengig.

– Det ville vært svært upassende for presidenten å involvere seg i en etterforskning som, i hvert fall om man skal tro rapportene, involverer lekkasjer fra regjeringen, sier Carney.

AP protesterte mandag mot beslagene i et brev til Holder der det heter at «det ikke kan finnes noen rettferdiggjøring for en slik overdreven informasjonsinnhenting».

I et svar til AP sier visejustisminister James Cole at granskingen av lekket hemmeligstemplet informasjon begynte i fjor og advarte om at «slike avsløringer kan true liv og føre til alvorlig skade på sikkerheten til alle amerikanere».

– Angrep på pressefriheten

Cole sier departementets regler krever at alle andre muligheter er forsøkt før man beslaglegger telefonlogger, og at dette ble gjort først etter «550 avhør og gjennomgang av titusener av dokumenter».

Han sier stevningene ble avgrenset til en «rimelig tidsperiode og ikke tok for seg innholdet i samtaler».

I et nytt tilsvar til Coles brev bestrider AP-sjef Gary Pruitt dette, og hevder granskingen ikke er nøye avgrenset. Mer enn 100 journalister arbeider i områdene som har blitt rammet, hevder han.

– Det hvite hus har sagt at det ikke var noen troverdig trussel mot det amerikanske folk i mai 2012. APs reportasje antyder noe annet, vi følte at dette var viktig informasjon og at offentligheten fortjente å vite om det, sier Pruitt.

Avsløringen av beslagene førte til skarp kritikk om det som fra enkelte hold blir kalt et «angrep på pressefriheten uten sidestykke».

– Aggressivt

Senatets demokrat-leder Harry Reid, et fremstående medlem av Obamas parti Demokratene, uttalte til journalister: «Jeg har problemer med å forsvare det Justisdepartementet gjorde. Det kan ikke unnskyldes».

Trevor Timm fra Freedom of the Press Foundation sier: «Det er på tide å slutte å betrakte alle disse lekkasjegranskingene og straffeforfølgelsene som noe som bidrar til pressefrihet; de er et direkte angrep på den». «Dette bør være en viktig vekker for journalister».

Andre analytikere bemerket at Obamas regjering allerede har vunnet et rykte for aggressivt å gå etter lekkasjer av regjeringshemmeligheter.

– Det er overraskende og bekymringsfullt for meg at de vil gå så bredt til verks i søket etter APs telefonlogger, sier David Pozen, spesialist på grunnlovsspørsmål og nasjonal sikkerhetslovgivning ved Columbia University, til AFP.

– Det virker definitivt som en aggressiv tolkning av regelverket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus