Ministermøte i Arktisk Råd:Arktisk Råd tar fjerne land inn i varmen

Miljøkrav fra Greenpeace møtte USAs utenriksminister John Kerry da han ankom Arktisk Råds ministermøte i Kiruna onsdag. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Miljøkrav fra Greenpeace møtte USAs utenriksminister John Kerry da han ankom Arktisk Råds ministermøte i Kiruna onsdag. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina, India,Italia,Japan, Singapore og Sør-Korea blir nå faste observatører i Arktisk Råd. EU må vente til de har løst striden om selfangst med Canada.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Arktisk Råd:

Arktisk Råd: En mellomstatlig organisasjon for de åtte kyststatene i Arktis:

Norge, Sverige, Finland, Island, Danmark (på vegne av Grønland og Færøyene), Russland, Canada og USA.

Sammen med urfolksgruppene i regionen skal Arktisk Råds medlemsstater samarbeide om bærekraftig forvaltning i nord.

FN-basert: Statene i Arktisk Råd forvalter havområdene i tråd med FNs havrettskonvensjon, som gir kyststatene rett til kontinentalsokkelen.

Andre stater kan søke om observatørstatus og delta i arbeidsgrupper i Arktisk Råd.

Enstemmighet: Alle søknader og saker krever enstemmighet fra de åtte medlemslandene.

Les mer: Her er Arktisk Råds egen hjemmeside.

KIRUNA, SVERIGE (ABC NYHETER): Det kom fram etter hvert som ministrene i Arktisk Råd holdt sine taler i Rådhuset i Kiruna onsdag formiddag.

Ministrene var også positive til å ta opp EU. Men her gjenstår det å få på plass noen formelle krav, ble det opplyst i ministermøtet.

- Dette behøver ikke å ta mer enn noen måneder, sa Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja.

Men under ligger en uløst konflikt mellom Canada og EU, som ikke behøver å være så enkelt.

Canada holdt spenningen

Canadierne er rasende på EUs forbud mot handel med selprodukter. Både Canada og Norge har reist sak i Verdens handelsorganisasjon WTO om dette handelsforbudet. Men Norge ønsker ikke å sette en løsning i selstriden som betingelse for å gi EU observatørstatus i Arktisk Råd.

Holder EU ute av Arktisk Råd til selstriden er løst: Canadas minister Leona Aglukkaq . Foto: Thomas Vermes.Holder EU ute av Arktisk Råd til selstriden er løst: Canadas minister Leona Aglukkaq . Foto: Thomas Vermes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Canada støtter det enstemmige vedtaket om opptak av observatører i dag, sa Canadas helse- og Arktisk Råd-minister Leona Aglukkaq i sitt innlegg på ministermøtet, men unnlot å nevne EU.

Etterpå spurte ABC Nyheter henne om hvorfor Canada hindret opptak av EU her og nå.

- Arktisk Råd fatter alle sine beslutninger med enstemmighet. Ved å utsette EU-søknaden vil jeg jobbe med EU om de bekymringene vi har, sier hun.

- Selfangst er viktig for oss og i flere arktiske land, særlig blant urfolk. Ett av kriteriene observatørene må oppfylle, er respekt for urfolks måte å leve på, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første arktiske urfolk-president

Leona Aglukkaq er selv inuit, og advarte på møtet:

- Vi må også sikre at opptak av flere observatører ikke undergraver rollen til de faste representantene som urfolkene har i Arktisk Råd.

- Det er viktig for oss å ønske velkommen de nye observatørene, sa utenriksminister Espen Barth Eide i sitt innlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men jeg vil minne de nye observatørene om at det ikke finnes noe sånt som en gratis lunsj. De må også overholde FNs havrettskonvensjon. Det er også et viktig signal til resten av verden om å organisere samarbeid ut fra internasjonale avtaler, sa Barth Eide.

Interessen for å komme til bordet i Arktisk Råd skyldes verdens økte interesse for ressurser og åpning for nye sjøruter i nord.

Les også: Barth Eide urolig for folkelige organisasjoner i Russland

Grønlandsk skandale

Ministermøtet er imidlertid boikottet av det nye hjemmestyret, "regjeringen" på Grønland.

Formannen for hjemmestyret, Aleqa Hammond, besluttet tirsdag å boikotte Arktisk Råd inntil videre. Det kom overraskende på alle.

Reaksjonen skjer i protest mot det svenske formannskapet behandling av Grønland, som ikke har fått delta side om side med Danmark. Den eneste grunnen til at Danmark er med i Arktisk Råd, er nettopp Grønland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks utenriksminister Villy Søvndal beklaget sterkt at Grønland, som er en så stor del av Arktis, ikke får fullt ut delta i Arktisk Råds ministermøte.

- Jeg ber det kommende formannskapet, Canada, å rette opp dette, sa han i sitt innlegg på ministermøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samisk uro i Arktisk Råd

Sametingets president Egil Olli, appellerte i sin tale til ministermøte om at landene må ta mer hensyn til regionens urfolk.

- Betyr det at det ikke tas nok hensyn til urfolk i Arktisk Råd nå?

- Vår jobb er å minne om urfolkenes plass i Arktis. Med det store presset på nordområdene må vi minne alle stater om at her er det urfolk som har sitt levebrød. Deres rettigheter må anerkjennes. Det er et forbedringspotensiale, sier Olli til ABC Nyheter.

Verten for ministermøtet, den svenske utenriksminister Carl Bildt understreker at Arktis får mer og mer interesse i hele verden, ikke minst i tider med klimaendringer.

- Det betyr at det vi gjør i Arktisk Råd, får betydning for resten av verden. Klimaendringene i Arktis går dobbelt så fort som på resten av kloden, sa han ved åpningen av det to timer lange ministermøtet.

Les vedtakene på ministermøtet på Arktisk Råds hjemmeside

Artikkelen er oppdatert med intervju med Leona Aglukkaq.