Reindriftsutøvere får hard medfart i miljørapport om Arktis:

Får svar fra urfolkene: - Det er andre som presser reindrifta

- Det er vi som blir presset: Reindriftsmannen Mikhail Pogodaev fra det fjerne Østen og Samerådets representant Gunn-Britt Retter avviser anklagene om reindriftens påvirkning på naturens mangfold. Foto: Thomas Vermes.
- Det er vi som blir presset: Reindriftsmannen Mikhail Pogodaev fra det fjerne Østen og Samerådets representant Gunn-Britt Retter avviser anklagene om reindriftens påvirkning på naturens mangfold. Foto: Thomas Vermes.

Antall rein har oppnådd abnorm tetthet enkelte steder. Det skader det biologiske mangfoldet i Arktis, heter det i internasjonal forskerrapport. - Det er andre som presser reinbeiteområdene inn på stadig mindre arealer, parerer urfolkrepresentanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRUNA, SVERIGE (ABC NYHETER): Reindrift, som er den mest arealkrevende formen for bruk av land i Arktis, har forandret seg på en måte som har gitt abnorm tetthet av reinsdyr i noen regioner.

Det går fram av en omfattende rapport om det biologiske mangfoldet i Arktis, Arctic Biodiversity Assessment (ABA), som ble lagt fram for ministrene i Arktisk Råd onsdag.

Reinbestandene har redusert utbredelsen av buskvegetasjon, noe som har gitt negative utslag for mangfoldet av dyr som lever på slik vegetasjon. Det utløser også økt uttak av store rovdyr.

Det er noe av konklusjonen i rapporten, som er laget av 260 forskere fra verden over, på oppdrag av Arktisk Råd.

Som eksempel trekkes Varangerhalvøya i Finnmark fram. Der er antall rein blitt tredoblet.

På den positive siden trekker rapporten fram at klimaendringene gjør at større trær trekker lenger nordover i de arktiske områdene. Det igjen forsterker klimaeffekten fordi jordoverflaten blir mørkere slik at mindre sollys blir reflektert. Men reinsdyr beiter på disse trærne og demper dermed utbredelsen av dem.

Les også: Kongerekene du spiser, kan true fuglelivet i Arktis

- Tvert imot: Reindrift er bra

Samerådets faste representant til Arktisk Råd, Gunn-Britt Retter mener tvert i mot, at reindrift er positivt for naturens mangfold:

- Jeg har engasjert meg mest i at reindrifta bidrar til det biologiske mangfoldet. Områder der det pågår reindrift, der er også mangfoldet rikt, på grunn av måten de beiter på, og fordi man der har beskyttet mot inngrep i form av veier, gruver, industri – i det hele tatt oppstykking, sier Retter til ABC Nyheter under Arktisk Råds ministermøte i Kiruna.

Les også: Svensk gruveselskap provoserer Sametinget

- Vi er koblet til naturen

Hun får støtte fra Mikhail Pogodaev, som er reindriftsutøver av even-folket fjernt øst i Russland, og er leder i Verdensorganisasjonene for reindriftsutøvere, World Reindeer Herder’s Association.

- For oss reindriftsutøvere er biologisk mangfold veldig viktig. Våre liv avhenger av naturen. Derfor er ABA-rapporten viktig. Vi driver ikke bare med reinsdyr, men lever av fisk, fugl, - all vår kultur er koblet til naturen. Men det er viktig å inkludere tradisjonell kunnskap i denne rapporten, sier han lett kritisk til ABC Nyheter.

Reindriftsorganisasjonen har medlemmer i ni land, Russland, Norge, Sverige, Finland, Canada, USA, Grønland, Kina og Mongolia. De norske samene står for bare 10 prosent av verdens reindrift.

- Glemmer folk og tradisjon

- Utfordringa er at vi nå ser større tempo i oppstykkingen av naturområdene som til nå har vært reinbeite, sier Retter.

- Klimaendringene betyr også lettere tilgang for nye virksomheter, sier hun.

- Kan ikke overbeite redusere naturens mangfold i Finnmark, da?

- For oss er det til bekymring at rapporten antyder at overbeiting er en trussel mot mangfoldet. Problemet er jo den økte aktiviteten og oppstykkingen fra industri, gruver og infrastruktur. Så skal de som jobber i gruvene ha hus, hytter og alpinanlegg. Og nå har du inntoget av vindmøller, svarer Retter og legger til:

- Det fører til at reindrifta må klumpe seg sammen mindre områder. Der kan vegetasjonen bli trampet ned, som rapporten påpeker som et problem.

- Det de ikke har lyktes med, er at de ser på dyr og planter, men ikke hvordan folk bidrar, sier Retter og konkluderer:

- I Arktisk Råd ønsker vi hele tida at tradisjonskunnskap skal være en del av helheten. Det har man ikke lyktes med i ABA-rapporten. Man har ikke funnet ut hvordan man skal bringe tradisjonskunnskap og vitenskap sammen. Og da blir det et haltende bilde.

Et enorm rein-rike

Verdens største reindriftsland er Russland, som jo strekker seg over en god del av Arktis, viser Mikhail Pogodaev fram på sitt forenings-kart (nedenfor).

Utover kartet er strødd navnene på urfolksgruppene som driver med rein. Even-folket som han selv tilhører,

Saken fortsetter under bildetRussiske reindriftsfolk: Mikhail Pogodaev viser fram alle folkene han er leder for i Russland. I tillegg kommer reindriftsutøvere fra åtte andre land. Foto: Thomas Vermes.Russiske reindriftsfolk: Mikhail Pogodaev viser fram alle folkene han er leder for i Russland. I tillegg kommer reindriftsutøvere fra åtte andre land. Foto: Thomas Vermes.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus