Våpenindustrien jakter barn som kunder

De frykter nedgang i salget av våpen i USA. Nå sikter den amerikanske våpenindustrien seg inn på yngre kunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosenten amerikanske husholdninger som eier håndvåpen falt med 40 prosent mellom 1977 og 2010, viser undersøkelser gjort ved National Opinion Research Center.

En gledelig utvikling vil nok mange tenke, men for den mektige våpenindustrien i USA er dette alarmerende tall.

Derfor går de nå offensivt til verks for å sikre fremtidige inntekter, og planen er like enkel som den er skremmende; gjennom en serie tiltak skal industrien få landets yngste til å omfavne amerikansk våpenkultur.

Barn skal kort fortalt bli oppmuntret til å assosiere våpen med lek og moro, skriver Huffington Post.

Skal tidlig krøkes

Velkjente NRA (National Rifle Association) støttet opp om prosjektet ved å runde av sin årlige konferanse i mai med en helt egen «ungdomsdag». Der ble «spennende» nye våpen presentert på en «spektakulær» måte, skriver avisa videre.

I tillegg ble 3 år gamle Elaih Wagan og hennes familie invitert opp på scenen under NRA-konferansen slik at hun kunne bli hyllet av NRAs visepresident Wayne LaPierre.

Hvorfor? Bestefaren til Elaih syntes det var en god idé å gi sitt tre år gamle barnebarn NRA-medlemsskap på livstid. Dermed ble 3-åringen også det yngste medlemmet noensinne.

Av andre tiltak kan det nevnes at NRA satser tungt på våpenreklame rettet mot barn, der våpnene nærmest blir fremstilt som leker.

Les også: Følelseladet Obama ba om støtte til ny våpenlov

Men ulykker skjer

Det pågår for tiden en heftig kamp rundt våpenlovene i USA. President Barack Obama og hans administrasjon vil stramme inn reglene. I den andre enden står en samlet våpenindustri og drar motsatt vei.

De siste ukene har USA fått noen påminnelser om hvorfor våpen og barn muligens bør holdes adskilt.

I starten av april døde en seks år gammel gutt etter at han ble skutt i hodet av en fire år gammel lekekamerat i delstaten New Jersey, og senest i starten av mai drepte en 5-åring i Kentucky sin egen søster på to år med en rifle han hadde fått i gave.

Meningsmålinger i USA viser at et flertall i befolkningen støtter et forbud mot såkalte angrepsvåpen, samt andre innstramminger på våpenfronten.

Men lobbygruppene med NRA i spissen kjemper imot, og Obama har så langt ikke klart å overtale et flertall i Kongressen om å støtte reformene av våpenlovene.

Les også: Flere vil ha strengere våpenlover

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus