På vei til ministermøte i Arktisk Råd:

Barth Eide urolig for folkelige organisasjoner i Russland

Espen Barth Eide får en NGO-høne å plukke med Russlands utenriksminister Sergei Lavrov. Foto: AP Photo/Yves Logghe/NTB scanpix.
Espen Barth Eide får en NGO-høne å plukke med Russlands utenriksminister Sergei Lavrov. Foto: AP Photo/Yves Logghe/NTB scanpix.

Russiske NGOer frykter sin skjebne og holder kjeft. Det er utenriksminister Espen Barth Eide bekymret for i Arktisk Råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Arktisk Råd:

Arktisk Råd: En mellomstatlig organisasjon for de åtte kyststatene i Arktis:

Norge, Sverige, Finland, Island, Danmark (på vegne av Grønland og Færøyene), Russland, Canada og USA.

Sammen med urfolksgruppene i regionen skal Arktisk Råds medlemsstater samarbeide om bærekraftig forvaltning i nord.

FN-basert: Statene i Arktisk Råd forvalter havområdene i tråd med FNs havrettskonvensjon, som gir kyststatene rett til kontinentalsokkelen.

Andre stater kan søke om observatørstatus og delta i arbeidsgrupper i Arktisk Råd.

Enstemmighet: Alle søknader og saker krever enstemmighet fra de åtte medlemslandene.

Les mer: Her er Arktisk Råds egen hjemmeside.

KIRUNA, SVERIGE (ABC NYHETER): - Dette er en prøvelsens tid for alle frivillige organisasjoner, NGO'er, i Russland. Tidligere har vi kritisert myndighetene. Nå gjør vi ikke det lenger.

Det sier en russisk aktivist til ABC Nyheter, om den nye russiske loven som har vært omtalt i Norge og andre land. Den pålegger alle organisasjoner som mottar økonomisk støtte fra utlandet og befatter seg med politikk, å erklære seg som "utenlandske agenter".

- "Politikk" er jo et veldig tøyelig begrep, sier den engstelige russiske aktivisten.

- Men vær snill og ikke fortell det jeg sier offentlig. Det er spørsmål om min sikkerhet, legger vedkommende til. Vi vil derfor ikke røpe identiteten.

- Russland utnyttet handlingsrommet

En som derimot kan ta bladet fra munnen, er utenriksminister Espen Barth Eide.

Han har opplevd at til og med Nordisk Ministerråds kontorer i Russland har blitt definert som "utenlandske agenter". Ministerrådets kontor i Kaliningrad ble regelerett utsatt for kontroll av den russiske påtalemakten.

Les: Russland: - Nordisk ministerråd er utenlandsk agent

- Vil du ta opp behandlingen av Nordisk Ministerråd som utenlandsk agent når du og dine nordiske kolleger treffer den russiske utenriksminister Lavrov til middag i kveld? spør ABC Nyheter idet Barth Eide er på vei til Kiruna tirsdag ettermiddag.

- Vi har jo tatt opp kontrollen de gjennomførte i Ministerrådets kontor. Det skjedde i Moskva sist mandag i form av en felles nordisk démarche (en formell diplomatisk henvendelse, red. anm.), svarer Barth Eide.

- Det kan godt være jeg nevner det om igjen nå. Statusen til Nordisk Ministerråds kontorer i Russland er ennå ikke avklart. Der er det en positiv prosess på gang. Men Russland utnyttet handlingsrommet mens kontorets status ennå ikke var i orden, sier han.

Bekymret for NGO-loven i Arktis

Usikker på framtida: Rodion Sulyandziga skal tale på Arktisk Råds ministermøte på vegne av russiske urfolk. I Russland lever organisasjonen hans i usikkerhet. Foto: Thomas Vermes.Usikker på framtida: Rodion Sulyandziga skal tale på Arktisk Råds ministermøte på vegne av russiske urfolk. I Russland lever organisasjonen hans i usikkerhet. Foto: Thomas Vermes.

I Arktisk Råd, der Norge og Russland er blant de åtte medlemslandene, har de folkelige organisasjonene for seks urfolksgrupper en formell status som faste representanter.

De har dermed en sterkere status i Arktisk Råd, enn land og organisasjoner som er godkjent i Arktisk Råd. Observatørstatus er for øvrig noe EU, Kina og andre land ønsker å få godkjent på ministermøtet i Kiruna onsdag.

- Har du og Norge noe syn på NGOers betydning i Arktis og for Arktisk Råd, som avviker fra den russiske holdningen til frivillige organisasjoner?

- Ja, det kan man si. Jeg har allerede tatt opp situasjonen til den russiske urfolksorganisasjonen RAIPON spesielt med russerne, svarer utenriksminister Barth Eide.

- Det de har opplevd, har vi vært bekymret for, fordi folk til folk-samarbeidet i nord forutsetter at folk får organisere seg. Det gode samarbeidet vi har bygget opp, gjør at innskrenkningene i russisk lovgivning er bekymringsfulle, sier han til ABC Nyheter.

Arktiske urfolk under Russlands lupe

I Kiruna møtte vi representanten for RAIPON (Den russiske organisasjonen for urfolk i nord) til Arktisk Råd, og spurte hvordan situasjonen er for dem nå.

- I fjor suspenderte justisministeren vår aktivitet i seks måneder. Begrunnelsen var at vi ikke oppfylte loven om organisasjoner. I mars åpnet de for oss igjen, forteller RAIPONs representant Rodion Sulyandziga.

- Så kom NGO-loven. I november sluttet vi med å ta imot internasjonal økonomisk støtte for å unngå å bli klassifisert som "utenlandsk agent", forteller Sulyandziga, som selv tilhører Udege-folket, (som betyr skogfolket) i Primorski-regionen i fjerne Østen, nær Vladivostok.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus