På vei til ministermøte i Arktisk Råd:Barth Eide urolig for folkelige organisasjoner i Russland

Espen Barth Eide får en NGO-høne å plukke med Russlands utenriksminister Sergei Lavrov. Foto: AP Photo/Yves Logghe/NTB scanpix.
Espen Barth Eide får en NGO-høne å plukke med Russlands utenriksminister Sergei Lavrov. Foto: AP Photo/Yves Logghe/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske NGOer frykter sin skjebne og holder kjeft. Det er utenriksminister Espen Barth Eide bekymret for i Arktisk Råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Arktisk Råd:

Arktisk Råd: En mellomstatlig organisasjon for de åtte kyststatene i Arktis:

Norge, Sverige, Finland, Island, Danmark (på vegne av Grønland og Færøyene), Russland, Canada og USA.

Sammen med urfolksgruppene i regionen skal Arktisk Råds medlemsstater samarbeide om bærekraftig forvaltning i nord.

FN-basert: Statene i Arktisk Råd forvalter havområdene i tråd med FNs havrettskonvensjon, som gir kyststatene rett til kontinentalsokkelen.

Andre stater kan søke om observatørstatus og delta i arbeidsgrupper i Arktisk Råd.

Enstemmighet: Alle søknader og saker krever enstemmighet fra de åtte medlemslandene.

Les mer: Her er Arktisk Råds egen hjemmeside.

KIRUNA, SVERIGE (ABC NYHETER): - Dette er en prøvelsens tid for alle frivillige organisasjoner, NGO'er, i Russland. Tidligere har vi kritisert myndighetene. Nå gjør vi ikke det lenger.

Det sier en russisk aktivist til ABC Nyheter, om den nye russiske loven som har vært omtalt i Norge og andre land. Den pålegger alle organisasjoner som mottar økonomisk støtte fra utlandet og befatter seg med politikk, å erklære seg som "utenlandske agenter".

- "Politikk" er jo et veldig tøyelig begrep, sier den engstelige russiske aktivisten.

- Men vær snill og ikke fortell det jeg sier offentlig. Det er spørsmål om min sikkerhet, legger vedkommende til. Vi vil derfor ikke røpe identiteten.

- Russland utnyttet handlingsrommet

En som derimot kan ta bladet fra munnen, er utenriksminister Espen Barth Eide.

Han har opplevd at til og med Nordisk Ministerråds kontorer i Russland har blitt definert som "utenlandske agenter". Ministerrådets kontor i Kaliningrad ble regelerett utsatt for kontroll av den russiske påtalemakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Russland: - Nordisk ministerråd er utenlandsk agent

- Vil du ta opp behandlingen av Nordisk Ministerråd som utenlandsk agent når du og dine nordiske kolleger treffer den russiske utenriksminister Lavrov til middag i kveld? spør ABC Nyheter idet Barth Eide er på vei til Kiruna tirsdag ettermiddag.

- Vi har jo tatt opp kontrollen de gjennomførte i Ministerrådets kontor. Det skjedde i Moskva sist mandag i form av en felles nordisk démarche (en formell diplomatisk henvendelse, red. anm.), svarer Barth Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan godt være jeg nevner det om igjen nå. Statusen til Nordisk Ministerråds kontorer i Russland er ennå ikke avklart. Der er det en positiv prosess på gang. Men Russland utnyttet handlingsrommet mens kontorets status ennå ikke var i orden, sier han.

Bekymret for NGO-loven i Arktis

Usikker på framtida: Rodion Sulyandziga skal tale på Arktisk Råds ministermøte på vegne av russiske urfolk. I Russland lever organisasjonen hans i usikkerhet. Foto: Thomas Vermes.Usikker på framtida: Rodion Sulyandziga skal tale på Arktisk Råds ministermøte på vegne av russiske urfolk. I Russland lever organisasjonen hans i usikkerhet. Foto: Thomas Vermes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Arktisk Råd, der Norge og Russland er blant de åtte medlemslandene, har de folkelige organisasjonene for seks urfolksgrupper en formell status som faste representanter.

De har dermed en sterkere status i Arktisk Råd, enn land og organisasjoner som er godkjent i Arktisk Råd. Observatørstatus er for øvrig noe EU, Kina og andre land ønsker å få godkjent på ministermøtet i Kiruna onsdag.

- Har du og Norge noe syn på NGOers betydning i Arktis og for Arktisk Råd, som avviker fra den russiske holdningen til frivillige organisasjoner?

- Ja, det kan man si. Jeg har allerede tatt opp situasjonen til den russiske urfolksorganisasjonen RAIPON spesielt med russerne, svarer utenriksminister Barth Eide.

- Det de har opplevd, har vi vært bekymret for, fordi folk til folk-samarbeidet i nord forutsetter at folk får organisere seg. Det gode samarbeidet vi har bygget opp, gjør at innskrenkningene i russisk lovgivning er bekymringsfulle, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arktiske urfolk under Russlands lupe

I Kiruna møtte vi representanten for RAIPON (Den russiske organisasjonen for urfolk i nord) til Arktisk Råd, og spurte hvordan situasjonen er for dem nå.

- I fjor suspenderte justisministeren vår aktivitet i seks måneder. Begrunnelsen var at vi ikke oppfylte loven om organisasjoner. I mars åpnet de for oss igjen, forteller RAIPONs representant Rodion Sulyandziga.

- Så kom NGO-loven. I november sluttet vi med å ta imot internasjonal økonomisk støtte for å unngå å bli klassifisert som "utenlandsk agent", forteller Sulyandziga, som selv tilhører Udege-folket, (som betyr skogfolket) i Primorski-regionen i fjerne Østen, nær Vladivostok.