Forsker: Strøm-Erichsen omskriver historien i Faryab

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tegner et galt bilde av utviklingen i Faryab i Afghanistan, hevder en av Norges fremste fredsforskere. Her er statsråden avbildet sammen med John Maxfield Steineger, sjef for forsvarets sanitet, da de la fram rapporten «Helse for stridsevne 2013» tidligere i mai. Rapporten omtaler blant annet kreftforekomst blant personell som har tjenestegjort i Kosovo og selvmord blant personell som har tjenestegjort i Afghanistan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tegner et galt bilde av utviklingen i Faryab i Afghanistan, hevder en av Norges fremste fredsforskere. Her er statsråden avbildet sammen med John Maxfield Steineger, sjef for forsvarets sanitet, da de la fram rapporten «Helse for stridsevne 2013» tidligere i mai. Rapporten omtaler blant annet kreftforekomst blant personell som har tjenestegjort i Kosovo og selvmord blant personell som har tjenestegjort i Afghanistan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tegner et galt bilde av utviklingen i Faryab-provinsen, mener en av landets fremste eksperter på Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban var helt fraværende i Faryab da norske styrker rykket inn i 2004. Et halvt år etter at de siste norske soldatene ble hentet hjem, har opprørerne nå tatt kontroll over store områder.

ISAF bekrefter at de et halvt år etter den norske tilbaketrekningen fra Faryab fortsatt må bistå afghanske styrker i provinsen.

Senest 6. mai deltok ISAF-soldater i en operasjon i Shirin Tagab-distriktet i Faryab, der en antatt opprører ble drept og 15 andre tatt til fange.

Les også: Forsvarsdepartementet får 10 millioner kroner i bot

Volden øker

Antallet voldshandlinger i Faryab har i år økt med 84 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser en rapport fra Afghanistan NGO Safety Office.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) medgir at sikkerhetssituasjonen i Faryab er forverret, men hevdet denne uka at provinsen heller ikke var fredelig da de norske soldatene ankom i 2004.

– Faryab-provinsen har aldri vært en fredelig provins, det var det heller ikke før de norske styrkene kom inn, sa Strøm-Erichsen til NRK mandag.

Historieomskrivning

Direktør ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO), Kristian Berg Harpviken, mener det er en sannhet med modifikasjoner.

– Dette blir en omskrivning av historien, sier han til NTB.

– Faryab-provinsen ble valgt av norske styrker av flere grunner, men en av grunnene var at dette var en provins der det var minimal, om noen, Taliban-aktivitet, sier Harpviken, som er en av Norges fremste Afghanistan-kjennere.

Les også: Blodig i «norsk» Afghanistan-provins

Denne oppfatningen delte også forskerne ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) og i Norad, som på oppdrag fra UD gjorde en grundig vurdering av situasjonen i Faryab for seks år siden.

– Faryab har generelt sett vært relativt fredelig de siste tiårene, slo Petter Bauck, Arne Strand, Mohammad Hakim og Arghawan Akbari fast i sin rapport.

Har gitt usbekere fordeler

Harpviken mener at Norge selv har bidratt til den negative utviklingen i Faryab, blant annet ved å alliere seg med usbekerne som ledes av den forhatte krigsherren Abdul Rashid Dostum.

– Det norske og internasjonale nærværet i Faryab har systematisk gitt representanter for den usbekiske folkegruppen, og også andre folkegrupper, fordeler på bekostning av den pashtunske minoritetsbefolkningen i området. Det er i stor grad årsaken til at pasjtunerne og Taliban nå mobiliserer, sier han.

– Det handler om politisk makt, det handler om hvem som har fått tilgang til de viktige militære posisjonene, om utviklingsbistand og om hvor sikkerhetsinnsatsen har vært satt inn, sier Harpviken.

Les også: Norge ute av afghansk provins

Vondt verre

Flere militære, blant dem generalmajor Robert Mood, har stilt åpent spørsmål ved om norske styrker med sitt nærvær kan ha bidratt til den forverrede sikkerhetssituasjonen i Faryab.

Frilansjournalisten Anders Sømme-Hammer, som har bodd og arbeidet i Afghanistan siden 2006, er ikke i tvil.

– Den norske militærstrategien i Faryab har vært mislykket, slår han fast.

Sømme Hammer oppsummerer det norske Afghanistan-bidraget i en ny dokumentarserie, «Exit Afghanistan», som denne uka begynner på NRK.

Virkelighetsfjernt

Programserien åpner med et sitat fra daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) i desember 2001, som i ettertid framstår som heller virkelighetsfjernt.

– Etter tre måneder ser jeg ikke bort fra at Afghanistan selv kan ta ansvaret for sikkerheten, lød Krohn Devolds optimistiske spådom.

Øverstkommanderende for den siste kontingenten i Faryab, oberst Odd Andreas Søbstad, tok også feil da han i en takketale til sine soldater i september i fjor hevdet at afghanske styrker var i stand til å sørge for sikkerhet i provinsen.

– Vi runder av i løpet av to uker, og da fikser de det selv, sa Søbstad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus