Krogvold: Hun hadde det ikke helt bra, ifølge Øygard

VENN VITNET: Rune Øygards venn Morten Krogvold oppfattet Øygard som fosterfar for den nå 17 år gamle jenta han ifølge tiltalen har forgrepet seg mot. Det sa Krogvold da han over telefon vitnet i Eidsivating lagmannsrett på Hamar tirsdag. (Foto: NTB scanpix)
VENN VITNET: Rune Øygards venn Morten Krogvold oppfattet Øygard som fosterfar for den nå 17 år gamle jenta han ifølge tiltalen har forgrepet seg mot. Det sa Krogvold da han over telefon vitnet i Eidsivating lagmannsrett på Hamar tirsdag. (Foto: NTB scanpix)

Fotograf Morten Krogvold oppfattet Rune Øygard som en fosterfar for jenta han skal ha forgrepet seg mot. – Han sa hun ikke hadde det helt bra, sier Krogvold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente fotografen har bare møtt den nå 17 år gamle jenta tre ganger, i forbindelse med at han som en vennetjeneste til Rune Øygard fotograferte henne i sitt studio.

Krogvold fortalte tirsdag at Øygard ønsket å gi henne en god opplevelse og bidra til å bygge opp selvtilliten hennes på den måten.

– Han presenterte henne som en som ikke hadde det helt bra. Jeg fikk inntrykk at han var blitt bedt om å ta seg litt av henne. Jeg så på ham som en stefarsfigur, at han og Reidun (kona, red.anm.) hadde tatt en rolle som kunne minne om fosterforeldre, sa Krogvold.

Norges kanskje mest kjente fotograf fikk lov til å forklare seg for Eidsivating lagmannsrett via telefon, fordi han opplevde store ubehageligheter i forbindelse med sin opptreden i Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor høst. I kjølvannet av vitneprovet, hvor han ga Rune Øygard uforbeholden støtte, er en 42 år gammel mann tiltalt for å ha trakassert Krogvold per SMS.

Trekker Pluto-påstand

Krogvold fastholdt overfor lagmannsretten tirsdag at han finner det helt utenkelig at Rune Øygard skal ha gjort det han er tiltalt for. Han understreket likevel nok en gang at han aldri skulle ha sagt at han ville være «den første astronauten på Pluto» hvis gjerningsbeskrivelsen i tiltalen er korrekt. Uttalelsen falt overfor lokalradioen i Ottadalen og ble raskt plukket opp av riksmediene.

– Jeg skulle selvfølgelig aldri ha sagt det, men jeg var veldig opprørt og tenkte at jeg snakket til folk i Vågå. Jeg har dementert uttalelsen to ganger, men den er blitt sittende ved meg, sa han.

Les også: Øygards vitne gråt i retten

– Intet skyggenettverk

Den meget profilerte fotografen har gjennom sine fotoworkshops i Vågå gjennom 23 år pleiet nær kontakt med Øygard. De to har også forsøkt å etablere et fotogalleri i bygda, uten hell. I avhør er Krogvold omtalt som venn av tiltalte.

Krogvold gikk høyt ut da han ble intervjuet om anklagene kort tid etter at de ble kjent, og uttalte blant annet at ordføreren har mange innflytelsesrike mennesker som støtter ham. I retten tirsdag benektet han kategorisk at det finnes noe nettverk av mektige støttespillere rundt den tidligere ordføreren i Vågå.

– Jeg fikk noen telefoner, og vi snakket om at nå må vi passe på så det ikke går galt for Rune. Men jeg snakket ikke med noen av de såkalt kjente menneskene, bare en del av de andre som har jobbet med Rune, om å ta vare på ham. Det er ingen som har gjort noe med saken som sådan. Det er en politisak, som ingen av oss kan påvirke, sa Krogvold.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus