Nytt rettsbråk rundt «Tause Beate»

En sammenbitt Beate Zschäpe på vei inn i rettssalen i München tirsdag. Hun står tiltalt for blant annet ti drap og flere ran i det som er Tysklands største nazirettssak siden andre verdenskrig. Foto: Reuters / NTB scanpix.
En sammenbitt Beate Zschäpe på vei inn i rettssalen i München tirsdag. Hun står tiltalt for blant annet ti drap og flere ran i det som er Tysklands største nazirettssak siden andre verdenskrig. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Den tyske nynazisten Beate Zschäpe nektet å svare dommerens spørsmål da rettssaken mot henne ble gjenopptatt i München.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble rettssaken gjenopptatt etter en ukes utsettelse. Zschäpe er tiltalt for medvirkning til ti drap, 15 ran, to bombeangrep og en ildspåsettelse.

Zschäpe ble ført inn i den lille, trange rettssalen omkranset av flere politifolk. Iført en grå jakke og med håret i en hestehale virket hun mer sammenbitt og alvorlig enn da rettssaken åpnet forrige uke.

Da dommeren ba tiltalte om å bekrefte at hun het Zschäpe, sa 38-åringen ingenting. Zschäpe har stort sett holdt seg taus siden hun meldte seg for politiet i 2011.

– Min klient vil ikke gi noen opplysninger om sin person, sa forsvarsadvokat Wolfgang Heer.

Ber om ytterligere utsettelse

Forsvarsadvokaten begynte rettsmøtet med å be om at rettssaken måtte utsettes og flyttes til et større lokale. Det har vært mye kritikk mot at rettssalen er for liten, og at det ikke er nok plass til pårørende og nasjonal og internasjonal presse.

Forsvarerne til en av de andre tiltalte kunngjorde deretter at de ville komme med andre innvendinger for å få rettssaken ytterligere utsatt.

Men advokat Thomas Bliwier, som representerer familien til ett av drapsofrene, ba dommeren avvise oppfordringene fra forsvarerne og fortsette rettsforhandlingene med å lese opp tiltalene.

Dommer Manfred Götzl beordret dermed pause for å vurdere innspillene. Han bestemte seg til slutt for å fortsette som planlagt.

Les også: Nynazist-sak er i gang i München

Drepte ti personer

Tirsdag ettermiddag fikk aktor Herbert Diemer endelig lest opp tiltalen og begynt på sitt innledningsforedrag. Han fastslo da at Zschäpe hadde vært med på å grunnlegge en nynazistisk og rasistisk «drapsskvadron».

– Deres eneste mål var å drepe, sa Diemer.

Zschäpe er hovedtiltalt og den eneste gjenlevende av den nynazistiske cellen Nasjonalsosialistisk undergrunn (NSU), som hun skal ha grunnlagt sammen med Uwe Borchardt og Uwe Mundlos. Fire andre medtiltalte er ikke tiltalt for drap eller ran, men for å ha bistått NSU på andre måter.

I årene 2000 til 2007 drepte de tre i NSU ti personer. Åtte av ofrene var tyrkiskættede tyskere. I tillegg ble en gresk innvandrer og en tysk politikvinne drept. Trioen begikk også flere grove ran for å finansiere den dødelige virksomheten sin.

Zschäpe meldte seg frivillig for politiet i 2011 etter at Böhnhardt og Mundlos tok sine liv for å unngå å bli tatt av politiet.

– Partisk dommer

Rettssaken mot Zschäpe startet opprinnelig forrige mandag. Men etter at Zschäpes forsvarsadvokater klagde over det de mente var partisk opptreden fra dommer Götzl, ble rettsforhandlingene utsatt en drøy uke.

Les også: Breivik ga råd om hvordan å bli en helt for høyreekstreme

Forsvarerne protesterte mot å bli utsatt for nærgående kontroller av at de ikke bar våpen. Det var bare forsvarerne som ble undersøkt på denne måten, mens aktoratet og politiet slapp.

Tirsdag krevde også en av forsvarerne til Zschäpes medtiltalte at et kors som hang på veggen i rettssalen, måtte fjernes, med henvisning til skillet mellom stat og kirke i Tyskland.

Vil vare til neste år

Ett av mysteriene som omkranser rettssaken, er hvordan NSU kunne drive på i flere år uten å havne i den tyske etterretningstjenestens søkelys.

Over 600 vitner er kalt inn til rettssaken, som ventes å vare helt til neste år. Zschäpe risikerer å bli dømt til fengsel på livstid.