Tror mennesker kan gro nye tenner

SMIL TIL KAMERA: Alligatorer klarer å reprodusere nye tenner gjennom hele livet. Nå tror forskerne de snart kan klare å overføre denne egenskapen til mennesker. (Foto: AP)
SMIL TIL KAMERA: Alligatorer klarer å reprodusere nye tenner gjennom hele livet. Nå tror forskerne de snart kan klare å overføre denne egenskapen til mennesker. (Foto: AP)

Alligatorer har flere tannsett. Nå håper forskerne at også mennesker i fremtiden kan få noe lignende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske alligatorer kan få opptil 50 sett nye tenner.

Vi mennesker derimot er som kjent velsignet med det som blir igjen når melketennene tar kvelden, men det kan nå forandre seg.

En gruppe forskere fra Kina, Taiwan og USA har studert hvordan alligatorene klarer å reprodusere nye tenner naturlig, skriver NRK.

Forskerne mener at det bør være mulig at også mennesker i fremtiden kan erstatte tennene på «naturlig» måte når de av ulike årsaker forlater munnen, går det frem av en fagartikkel som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Les også: Slik unngår du syreangrep på tennene

Stikkordet er stamceller, og en type bindevev som kalles dental lamina. Dette bindevevet finnes også hos mennesker, men når man som barn mister melketennene blir også mesteparten av dental lamina borte.

Det skjer altså ikke hos alligatorene, som på mystisk vis klarer å få stamcellene i dental lamina til å blir stimulert til å stadig lage nye tenner.

Hvordan denne egenskapen kan overføres til mennesker er derimot ikke forskerne helt i mål med.

Trykk her for å lese hele artikkelen hos fagtidsskriftet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus