– CIA-agent pågrepet i Moskva

En amerikaner som anklages for å være CIA-agent, er pågrepet i Moskva, melder russiske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland sier tirsdag at landet har pågrepet en mistenkt amerikansk CIA-agent som arbeidet ved den amerikanske ambassaden.

Mannen ble pågrepet med et større pengebeløp da han skal ha forsøkt å rekruttere en russisk etterretningsoffiser, melder AFP.

FSB (tidligere KGB) identifiserer mannen som Ryan C. Fogle, tredjesekretær ved den politiske seksjonen ved den amerikanske ambassaden i Moskva. Mannen ble utlevert til ambassaden etter pågripelsen.

I den seneste spionasjeskandalen, som kan ramme russisk-amerikanske forbindelser på et sensitivt tidspunkt, uttaler det russiske utenriksdepartementet nå at man vil innkalle den amerikanske ambassadøren Michael McFaul onsdag for å be ham komme med en forklaring.

Fotografier offentliggjort av den statlige engelskspråklige tv-stasjonen RT viser Fogle i det han blir pågrepet. Han blir siden vist under avhør hos den føderale sikkerhetstjenesten mens dokumenter som passet hans og en stabel med 500-eurosedler blir vist.

Bilder blir også vist av hans påståtte spionasjeutstyr, deriblant parykker, et kompass, en lommelykt og et enkelt kart over Moskva, samt en noe gammeldags mobiltelefon.

– På fersk gjerning

FSB sier i en uttalelse kringkastet av russiske nyhetsbyrået at Fogle hadde med seg «spesielt teknisk utstyr, skriftlige instruksjoner for å rekruttere en russisk borger, en stor sum penger og midlene til å forandre en persons utseende».

I uttalelsen heter det videre at «den siste tiden har amerikansk etterretning gjort gjentatte forsøk på å rekruttere personell i russisk politi og spesialtjenester, som har blitt oppdaget og brakt under kontroll av russisk kontraetterretning».

Det russiske nyhetsbyrået melder om at den mistenkte agenten ble tatt på fersk gjerning da han forsøkte å rekruttere en ansatt i russisk sikkerhetstjeneste. Det er uklart hva som nå vil skje med Fogle, men vanlig praksis i Russland er at han blir erklært uønsket i landet og må forlate Russland innen 48 timer.

Episoden skjer i en periode der russisk-amerikanske forbindelser er kjølige på grunn av krisen i Syria og en amerikansk bekymring for russisk menneskerettighetspolitikk.

Tidligere episoder

Den siste større spionskandalen mellom de to tidligere rivalene fra Den kalde krigen involverte Anna Chapman og ti andre russiske spioner som ble pågrepet i USA i 2010.

Spionskandalen førte til en utveksling av de ti agentene og fire russere som var dømt for å ha spionert for Vesten. Den var en pinlig affære for russisk etterretning.

Flere av spionene ble fremstilt av pressen som fomlende amatører som hadde utrettet lite i løpet av sine karrierer.

Tirsdag lot FSB og Russlands statlig kontrollerte medier til å ville vise offentligheten at man hadde fanget en virkelig agent som utgjorde en trussel mot russiske interesser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus