Øygards vitne gråt i retten

Retten fikk et glimt inn i et konfliktfylt hverdagsliv mellom naboer i Vågå, da en 40-åring vitnet i overgrepssaken tirsdag. Kvinnen fortalte at hun følte at den nå 17 år gamle jenta hadde beskyldt henne for kidnapping for flere år siden. Aktor Thorbjørn Klundseter (bildet) stilte seg undrende til at vitnet sammenlignet sin opplevelse med anklagene mot Rune Øygard. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Retten fikk et glimt inn i et konfliktfylt hverdagsliv mellom naboer i Vågå, da en 40-åring vitnet i overgrepssaken tirsdag. Kvinnen fortalte at hun følte at den nå 17 år gamle jenta hadde beskyldt henne for kidnapping for flere år siden. Aktor Thorbjørn Klundseter (bildet) stilte seg undrende til at vitnet sammenlignet sin opplevelse med anklagene mot Rune Øygard. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Gråtende fortalte et av vitnene i overgrepssaken mot Rune Øygard hvordan hun følte hun var blitt utsatt for tilsvarende anklager som ordføreren i bygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40-åringen fortalte i retten tirsdag hvordan hun følte seg angrepet i en konflikt hun hevder hadde røtter i angivelig vanskelig og konfliktfylte familieforhold hjemme hos den fornærmede jenta i Øygard-saken. Jenta var da tolv år gammel. Tolvåringen tilbrakte i 2007 og 2008 stadig mer tid i stallen på nabogården, der 40-åringen og hennes ektemann drev med kyr, sauer og hest.

Det samme gjorde en annen nabogård, som også hadde hatt jenta og hesten hennes hos seg en periode.

I løpet av kort tid skal tolvåringen ha havnet midt i en nabofeide, med beskyldninger om at den ene gården trente hester på feil måte, mens den andre gården bare kranglet med alle om alt. I dette klimaet konfronterte 40-åringen – foran jentas foreldre og begge naboparene – jenta med at hun skal ha ønsket å flytte inn hos henne og ektemannen fordi hun hadde det tøft hjemme.

– Følte meg helt alene

Foran sine foreldre nektet jenta kategorisk, og fikk støtte fra stefaren.

– Hun så meg rett inn i øynene og nektet. Hun hadde steinansikt. Det var jeg som måtte ta støyten, sa den 40 år gamle kvinnen.

Da overgrepsanmeldelsen mot Rune Øygard ble kjent, sammenlignet vitnet påstandene med det som hadde skjedd med henne rundt fire år tidligere.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter stusset over historien og stilte spørsmål om hvordan en tolv år gammel jente ville oppleve å bli stilt til veggs av fire voksne mennesker i en så følelsesmessig vanskelig sak.

– Hvor lett tror du dette møtet var for en jente på tolv år, spurte Klundseter.

– Hun hadde ikke trengt å være der. Eller hun kunne gitt et signal om at hun ikke hadde lyst til å snakke om det. Men det var jeg som ble sittende i sofaen føle meg helt alene, svarte kvinnen.

– Anklaget for kidnapping

– Du sammenligner denne saken med det som skjedde med deg. Men i denne saken har jenta anmeldt Øygard for overgrep. Hvor er egentlig likhetene?

– Hun anklaget meg jo for å kidnappe henne, svarte vitnet.

– Men har hun sagt det?

– Nei, det vet jeg ikke. Jeg vet ikke om det kom fra henne. Det var moren som sa det, medga kvinnen.

Også den ti år yngre kvinnen som driver den andre nabogården var i vitneboksen tirsdag, og ga et vitneprov som åpenbart var preget av til dels konfliktfylte naboforhold – både til 40-åringen og hennes familie, men også med jenta og hennes mor.

Den 30 år gamle nabokona bekreftet at Øygard-saken, som hun gjentatte ganger beskrev som «en stygg sak», hadde preget det lille lokalsamfunnet. Hun har selv snakket om den med andre, blant annet en rekke vitner som enten har forklart seg i saken eller som kommer senere denne uka.

– Vanlig i Gudbrandsdalen å dele seng

En nær venn av Rune Øygard ser det som naturlig at ordføreren delte seng med den da 13-14 år gamle jenta som hevder Øygard forgrep seg på henne.

Det er helt vanlig i Nord-Gudbrandsdalen at voksne og tenåringer under deres ansvar deler seng ved overnatting utenfor hjemmet, enten det er på setrer, i fjellhytter eller på hoteller utenbys, ifølge den 52 år gamle kvinnen.

Hun ville ikke hatt noen problemer med å gjøre det samme, om hun var på reise for eksempel med et tantebarn, forklarte hun i Eidsivating lagmannsrett tirsdag.

– Men det er ingen tvil om at en del mennesker ville hatt grenser mot å dele seng med en 13 år gammel jente man ikke er i slekt, brøt lagmann Ørnulf Røhnebæk inn.

– Det er klart det er kulturforskjeller i denne sammenhengen. Hos oss er det helt vanlig, man trenger ikke være foreldre, sa kvinnen, som understreket at hun ikke kunne uttale seg for enhver innbygger i Nord-Gudbrandsdalen.

– Er det ikke forskjell på om det er en voksen mann eller en dame?

– Nei, hvorfor skulle det være forskjell på det? Den voksne må jo ta ansvaret for henne, enten man er forelder eller ikke, svarte 52-åringen.

Les også: Øygards varaordfører i retten igjen

Hun er en av Rune Øygards nære venner og politisk allierte i lokalpolitikken i Vågå. Fra 2007 til 2011 var hun Øygards vara som ordfører i bygda, og har vært aktiv i lokalpolitikken siden 2003.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus