FN: – Vi bør spise mer insekter

SPISELIGE INSEKTER: FNs matorgan FAO går i en ny rapport inn for økt konsum av insekter. Men særlig i den vestlige verden er det mange som synes tanken på å spise insekter er frastøtende. Foto: Thomas Calame (FAO/AP Photo)
SPISELIGE INSEKTER: FNs matorgan FAO går i en ny rapport inn for økt konsum av insekter. Men særlig i den vestlige verden er det mange som synes tanken på å spise insekter er frastøtende. Foto: Thomas Calame (FAO/AP Photo)

Om flere inkluderer insekter i kostholdet kan det bidra til å redusere verdens sultproblemer, ifølge ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Insekter som menneskemat

•I deler av Sør-Amerika, Asia og Afrika er larver, taranteller, gresshopper og andre insekter en vanlig del av kostholdet.

•Det finnes noen få restauranter i Vesten som serverer insekter på menyen, noen av dem er nevnt i «Insektkokeboken» (Het Insectenkookboek) som kom ut i Nederland i april i 2012.

• En av forfatterne, professor Arnold van Huis, har ledet prosjekter der proteiner fra insekter isoleres og rengjøres.

• I dag produserer 18 selskaper i Nederland dyrefôr basert på slike proteiner, primært levert som mat til reptiler og gnagere.

• Noen av disse selskapene har også begynt å selge produkter beregnet på mennesker.

• Proteiner fra insekter koster både miljø og lommebok mindre enn produksjon av kjøtt, fisk og sjømat.

• For å produsere 1 kilo spiselig gresshopperåvare trenger du 2,5 kilo fôr, mens det for eksempel trengs 25-40 fôr for å produsere 1 kilo storfekjøtt.

• Ifølge FAO (Food and Agriculture Organization i FN) må den globale matproduksjonen øke med 70 prosent innen 2050.

(Kilder: Universitetet i Wageningen, FAO, BBC) (©NTB)

Det er FNs Food and Agriculture Organization (FAO) som står bak en ny rapport der man har vurdert nytten av spiselige insekter.

FAO konkluderer med at det å øke konsumet av insekter både vil kunne gi bedre ernæring og mindre forurensning, skriver BBC.

Ifølge rapporten er det allerede to milliarder mennesker i verden som bruker insekter som en del av sitt kosthold, men særlig i den vestlige verden er det mange som synes tanken på å spise insekter er frastøtende.

Den senere tiden har imidlertid også nordiske kokker fått øynene opp for de næringsrike krypene.

Les mer: Insekter kravler inn i skandinavisk matlaging

– Svært næringsrike og miljøvennlige

Miljøkrise og matvarekrise truer en verden som vil passere ni milliarder innbyggere i 2050.

Veps, biller og andre insekter brukes for lite som mat for mennesker og husdyr, og ved å satse på insektoppdrett, kan man bedre matsikkerheten for verdens fattige. Insekter er svært næringsrike og sunne, med mye fett, proteiner, vitaminer, fiber og mineraler, ifølge rapporten.

– Insekter er overalt og de formerer seg raskt, de vokser raskt og krever lite næring og er skånsomme mot miljøet, heter det i rapporten.

Les også: - Spis insekter!

Gresshoppeoppdrett

Tradisjonelt sett har man høstet insektene fra naturen, men det finnes nyere eksempler på oppdrett av insekter til menneskeføde, blant annet har man begynt å avle frem gresshopper i Laos, Thailand og Vietnam.

Forfatterne bak rapporten mener også at det å høste insekter for eget forbruk og salg vil kunne bedre både levekår og kosthold for fattige mennesker, særlig i deler av Afrika og Sørøst-Asia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus