Angelina Jolie avslører at hun har fjernet brystene

BEDRE FØRE VAR: I frykt for brystkreft bestemte den verdenskjente skuespilleren Angelina Jolie å fjerne begge brystene sine. Arkivfoto: Emmanuel Dunand (AFP Photo)
BEDRE FØRE VAR: I frykt for brystkreft bestemte den verdenskjente skuespilleren Angelina Jolie å fjerne begge brystene sine. Arkivfoto: Emmanuel Dunand (AFP Photo)

Den amerikanske filmstjernen Angelina Jolie avslører i et innlegg i New York Times at hun har fått fjernet begge brystene for å forebygge kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opphopning av kreft i familien?

En persons risiko for å utvikle kreft kan være påvirket ved nedarving av visse genetiske variasjoner, noe som øker risikoen for å utvikle kreft i fremtiden.

De vanligste arvelige kreftformene er brystkreft /eggstokkreft og tykktarmskreft /livmorkreft.

Dersom du har flere familiemedlemmer med kreft og du er usikker på om det dreier seg om arvelig kreft, kan avdeling for medisinsk genetikk ved ditt nærmeste universitetsykehus kontaktes:

Der kan du få veiledning og eventuell videre oppfølging i form av genetisk utredning.

Rutiner for henvisning til avdelinger for medisinsk genetikk varierer noe. Fastlegen (eventuelt spesialist) vil alltid kunne henvise deg. Noen steder kan du selv ta direkte kontakt.

Les mer:

Kilde: Kreftforeningen.no

Skuespillerens mor døde av brystkreft i en alder av 56 år, og Jolie har fått påvist den arvelige genmutasjonen BRCA1 som gjør at leger anslo at hun hadde 87 prosent risiko for brystkreft og 50 prosent risiko for eggstokkreft.

«Da jeg visste at dette var min virkelighet, bestemte jeg meg for å være føre var og gjøre risikoen så liten som mulig. Jeg besluttet å utføre forebyggende dobbeltsidig mastektomi», skriver Jolie i innlegget , som ble publisert i den amerikanske avisen tirsdag.

Jolie (37) oppgir at hun ønsker å skrive om sin beslutning for å fortelle andre kvinner at det ikke var noen enkel avgjørelse, men at hun i dag er svært glad for å ha gjort det. Hun har nå under fem prosent risiko for å få brystkreft.

Les også: Jolie i voldtektsstrid

Implantater

Prosessen med å fjerne brystene, rekonstruksjonen med implanter og den medisinske behandlingen som er knyttet til dette, tok tre måneder og ble avsluttet 27. april, ifølge Jolie. Hun har hele tiden holdt inngrepet hemmelig for offentligheten og har samtidig vært i arbeid.

«Jeg skriver om det nå fordi jeg håper andre kvinner kan ha nytte av min erfaring. Kreft er fortsatt et ord som gjør folk redde, og som skaper en dyp følelse av maktesløshet. Men i dag er det mulig å finne ut om du er spesielt utsatt for brystkreft og eggstokkreft, og så gjøre noe med det», skriver Jolie, som også er kjent for sitt arbeid som spesialutsending for FNs høykommissær for flyktninger.

Les også: Jolie er verdens mektigste kjendis

– Like feminin

I innlegget takker hun sin mann, skuespilleren Brad Pitt, for hans kjærlighet og støtte under prosessen. Hun skriver også at hun ikke føler seg mindre kvinnelig etter operasjonen:

«Jeg føler meg ikke mindre kvinnelig. Jeg føler meg sterkere etter å ha gjort et sterkt valg som på ingen måte svekker min feminitet».

Paret har biologisk tre barn. I tillegg har Jolie adoptert tre barn fra henholdsvis Kambodsja, Etiopia og Vietnam.

Leserinnlegget fikk tirsdag stor oppmerksomhet i både amerikanske og internasjonale medier, men paret var umiddelbart ikke tilgjengelige for kommentarer.

Les også: Angelina ble hedret med ærespris

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus