Øygards varaordfører i retten igjen

Rune Øygard, her utenfor Eidsivating lagmannsrett under ankesaken 30. april. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)
Rune Øygard, her utenfor Eidsivating lagmannsrett under ankesaken 30. april. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)

Rune Øygards støttespillere omtaler ham som omsorgsfull på grensen til det dumsnille. Tirsdag møter blant annet den tidligere varaordføreren i Vågå for å forklare seg i lagmannsretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten vil trolig gjøre seg ferdig med det meste av bevisførsel i ankesaken mandag, og det meste av tiden er viet forsvarer Mette Yvonne Larsens vitner. De beskriver Øygard som tilnærmet en far for jenta, og hadde ingen anelser om hva som angivelig foregikk, før Øygard ble pågrepet.

– Jeg følte at det var helt usant. Det var helt uvirkelig. Etterpå gikk jeg og tenkte at jeg måtte ha hørt feil. Dette er ikke sant, tenkte jeg, fortalte Øygards mangeårige venn og partifelle, Astrid Marie Sveen Løkken (54), i Sør-Gudbrandsdal tingrett i oktober.

Følg rettssaken direkte her (starter klokken 09.00)

– Heldig

Hun har kjent Rune Øygard siden midten av 1970-tallet, og satt som varaordfører fra 2007 til 2011. Hun beskrev sin kollega som omsorgsfull overfor spesielt de svakeste i samfunnet, og en som ville gjøre alle til lags, noe som var en utfordring i politikken.

– Jeg tenkte «jøss, så heldig hun er som får oppleve så mye», sa Løkken om hvordan Øygard tok med seg jenta blant annet på overnattingsturer.

Møtetur uten avtale

En av disse turene skal også belyses tirsdag. Turen til Farris Bad i Larvik i 2011, hvor et av overgrepene skal ha funnet sted, var et tema også i tingretten. Øygard og jenta dro dit uten at ordføreren hadde noen konkrete møteavtaler i Larvik. Påtalemyndigheten mener det var et påskudd for å lokke jenta med på tur.

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge, som har samarbeidet med Øygard i flere næringslivsprosjekter, skal i det spørsmålet igjen vitne om Øygards møtemetoder.

– Han hadde en ukonvensjonell stil, og kunne plutselig stå på døra og presse seg inn til et møte. Rune fikk plass, og det gjorde han på sin måte, forklarte Hoff i tingretten.

I Eidsivating lagmannsrett tirsdag møter også tre andre personer som har hatt kontakt med jenta og Øygard.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus