Ingen løfter fra F-35-sjef om kontrakter til Norge

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen foran en utstillingsmodell av kampflyet F-35. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen foran en utstillingsmodell av kampflyet F-35. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fikk ingen løfter om nye F-35-kontrakter til norsk næringsliv da hun møtte generalløytnant og flyprogrammets leder Christopher Bogdan mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bogdan leder det flernasjonale F-35-programmet som Norge er en del av med regjeringens planer om å kjøpe 52 kampfly til 62 milliarder kroner fra 2017 til 2024.

Kontrakter til norsk næringsliv var en viktig del av samtalene da de to møttes mandag.

– Vi har fått forsikringer om at det norskutviklede JSM-missilet vil være på plass når våre fly skal være operative og skal erstatte dagens F-16. Det er viktig for oss som kjøpere, og det er viktig for Kongsberg Gruppen for å få andre kunder til missilet, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Les også: Ekspert: - Kampfly kan føre til nedleggelser

Må selges inn

Strøm-Erichsen sier at hun snakket varmt om både store og mindre norske industribedrifters mulighet for å levere til industriprogrammet.

– Norske myndigheter skal gi all den støtten som er mulig, men kontrakter til norsk industri er til sist en sak mellom den enkelte bedrift og produsenten Lockheed Martin. Men det er klart at Bogdan er en viktig mann i dette. Han lyttet og lovet å ta med seg våre argumenter, sier Strøm-Erichsen.

I rute

Bogdan kom også med forsikringer om at prosjektet er i rute.

– Jeg fortalte at nyhetsdekningen av F-35 er preget av meldinger om forsinkelser og overskridelser. Han ga forsikringer om at alt går etter planen med både framdrift og kostnader for kampflyprosjektet. Han viste også til at den amerikanske riksrevisjonen nylig kom med en rapport om F-35-programmet som var så positiv at ingen medier har vist interesse for den, sier Strøm-Erichsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus