World Jewish Congress i Ungarn:

Ungarere fikk hard straff for å trakassere jøder

Her skjedde det: Ungarske nazister trakasserte jøder som deltok på Den jødiske verdenskongressen i Budapest, idet de kom ut av denne synagogen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Her skjedde det: Ungarske nazister trakasserte jøder som deltok på Den jødiske verdenskongressen i Budapest, idet de kom ut av denne synagogen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Ungarske nazister fornærmet deltakere på Den jødiske verdenskongress i Budapest. Etter en uke var ekstremistene dømt til to og tre års fengsel. Men hva med statsminister Viktor Orbán?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer som 3. mai trakasserte delegater på jødenes verdenskongress, World Jewish Congress, WJC, i Budapest, ble fluksens dømt til tre og to års fengsel i løpet av en uke.

Det opplyser statsminister Viktor Orbáns kontor i en pressemelding. En haste-rettssak ble opprettet og dømte de tre til strenge straffer for trakasseringen, som skjedde da jødene kom ut av synagogen i Dohány-gata i den ungarske hovedstaden.

En av de dømte, som fra før hadde en narko-dom på seg, fikk tre års ubetinget fengsel, men anket på stedet. De to andre fikk hver to års betinget fengsel.

Nazisme og jødehets i Ungarn

De var blant ti-tyve ungdommer ikledd nazi-symboler som med nazislagord og-hilsener fornærmet de utenlandske jødene som deltok på verdenskongressen.

De ble kjapt tatt hånd om av sivilkledd politi.

Den jødiske verdenskongressen ble lagt til Budapest i solidaritet med det jødiske samfunnet i Ungarn, som klager over voksende antisemittisme.

Les også: Jøde-hets ryster Ungarns parlament

Det er sterke reaksjoner mot det ultrahøyre partiet Jobbik, som anklages for hat mot jøder og sigøynere. De vil bli behørig omtalt i Oslo tirsdag på et seminar arrangert av Utenriksdepartementet.

Les: Espen Barth Eide vil bryte tausheten om ekstremisme

Viktor Orbán: Venn eller fiende?

Men også Ungarns statsminister Viktor Orbán, som med sitt Fidesz-parti (Høyres søsterparti) har absolutt flertall i parlamentet, anklages for å stå i ledtog med Jobbik.

Dette har Orbán selv og hans parti tatt kraftig avstand fra.

Orbán stilte selv på den jødiske verdenskongressen og holdt en flammende tale mot antisemittismen.

Men president Ronald S. Lauder i WJC tok ikke Orbán for god fisk. I stedet anklaget han Orbán for ikke å ta avstand fra Jobbik og det de står for.

Dette protesterer Orbán kraftig på. Også hans ambassadør til Norge, forhenværende konservativ utenriksminister Géza Jeszenszky, har ved flere anledninger uttalt seg svært kritisk om Jobbik.

Les også: Ungarns ambassadør sto opp for Orbán-regimet i Oslo

Ifølge Orbáns talsmann Ferenc Kumin, skal president Lauder ha beklaget sine uttalelser da han ble kjent med hvor sterkt Orbán avgrenser seg fra Jobbik.

Lauders kritiske uttalelse ligger fortsatt høyt på WJCs hjemmesider, men noen unnskyldning for uriktig kritikk av Ungarns statsminister er ikke å finne der.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus