Venn: – Øygard snakket ungdomsspråk med jenta

En venn av Rune Øygard har forklart at hun måtte advare ordføreren mot å gjøre jenta forelsket. Advarselen kom hun med etter at hun overhørte en lang telefonsamtale mellom de to. Foto: NTB scanpix.
En venn av Rune Øygard har forklart at hun måtte advare ordføreren mot å gjøre jenta forelsket. Advarselen kom hun med etter at hun overhørte en lang telefonsamtale mellom de to. Foto: NTB scanpix.

En nær venn av Rune Øygard og kona ble forskrekket over innholdet i Skype-meldingene. Hun mener ordbruken henger sammen med at Øygard tilpasser språket til dem han snakker med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ble forskrekket. Jeg var ikke klar over det språket, men jeg visste at de kommuniserte. Jeg hørt ham blant annet si at hun er en god jente, men ikke at han har brukt ordet «elsker», sa den 50 år gamle kvinnen da hun vitnet i Eidsivating lagmannsrett mandag.

Hun er blant ekteparet Øygards nære venner, og har sammen med ektemannen gjennom flere tiår pleiet tett kontakt med Rune og Reidun.

Det som av Øygard selv er blitt karakterisert som seksualisert språk, og som ble det avgjørende støttebeviset til jentas forklaring i tingretten, har ikke fått henne til å endre syn på den tidligere ordføreren.

Les også: Øygard-venn nektet å prate om å ryktene på bygda

– Rune er snill, har lett for å komme i kontakt med folk og prater med dem slik at den andre føler seg vel. Hvis det besvarer spørsmålet ditt, svarte kvinnen på spørsmålet fra lagmann Ørnulf Røhnebæk om hun «har revurdert synet på Øygard eller Skype- og SMS-kommunikasjonen passer det inn i bildet».

Hørte ingen sjargong

I likhet med et annet vitne mandag, framholdt 50-åringen at hun ikke hadde opplevd at Øygard hadde en spesiell sjargong eller brukte spesielle uttrykk, heller ikke overfor jenta, som da var fra 13 til 15 år gammel.

Flere andre vitner har forklart at de reagerte på tonen Øygard brukte. En av jentas venninner opplevde at meldinger fra ordføreren kunne ha dobbel bunn, som når han for eksempel skrev «jeg er glad i deg» til fornærmede.

Les også: Jentas ekskjæreste vitner

En venn av Øygard forklarte på sin side at hun måtte advare ordføreren mot å gjøre jenta forelsket. Advarselen kom hun med etter at hun overhørte en lang telefonsamtale mellom de to.

Blaut er et ord som forekommer i kommunikasjonen. Selv hevder Øygard at «blaut» betyr å være tissetrengt, «naken», tynnkledd, og «inn og ut» har en altomfattende betydning når han vil gi stor ros. Og formuleringer som «jeg elsker deg», «jeg er glad i deg», «kjæresten min» og «du er verdens beste» var sjargong han delte med jenta og var helt uskyldige godord som var ment oppbyggende og omsorgsfullt.

Øygards forklaring var i realiteten en bortforklaring, fastslo tingretten.

– Rune tilpasset seg

– Han brukte slikt ungdomsspråk, for å komme henne i møte. Det er en av Runes sterkeste sider at han tilpasser seg dem han snakker med, sa kvinnen.

Les også: Kona har aldri vurdert å gå fra Rune Øygard

En 46 år gammel kvinne som over lengre tid hadde delt bil med Øygard, for det meste på vei hjem fra møter, fortalte på sin side at hun overhørte en rekke telefonsamtaler, og om det var noe spesielt med tonen han brukte, så var det at den var støttende og oppbyggende, hevdet hun.

– Det var ikke noe påfallende i kommunikasjonen. Han prøvde å være positiv, både i stemmeleiet og ved å ta en humoristisk tone, sa hun.

46-åringen hadde aldri hørt Øygard si han var glad i jenta eller at han elsket henne.

– Han hadde en oppbyggende tone og sa at «det går bra», «det går fint» og at «dette klarer du», sa hun i forbindelse med en konkret samtale i forbindelse med jentas fødselsdag i 2010.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus