– USA presser halvøya mot atomkrig

PROVOSERT: Kim Jong-un og Nord-Korea reagerer kraftig på at USA og Sør-Korea denne uken drar i gang en stortstilt militærøvelse. (Foto: Reuters)
PROVOSERT: Kim Jong-un og Nord-Korea reagerer kraftig på at USA og Sør-Korea denne uken drar i gang en stortstilt militærøvelse. (Foto: Reuters)

USA har satt inn et av verdens største krigsskip, USS Nimitz, i en todagersøvelse ved Koreahalvøya. Det provoserer Nord-Korea kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en svært anspent periode som følge av at Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengninger i februar, så det ut til at temperaturen var i ferd med å senke seg noe på halvøya.

I starten av forrige uke uttalte det amerikanske forsvarsdepartementet at det kunne se ut som at Nord-Korea har tatt seg en provokasjonspause.

– Presser oss mot atomkrig

Men nå fyrer Sør-Korea opp nabolandet i nord på ny ved å gjennomføre en storstilt militærøvelse sammen med nettopp USA.

Todagersøvelsen startet mandag morgen, og ved å sette inn hangarskipet USS Nimitz har USA sendt et tydelig signal til Kim Jong-un.

Målet er å øve på scenarioer som skal «gjeninnføre regionens sikkerhet og stabilitet», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nord-Koreas ser derimot på øvelsen som en kraftig provokasjon.

– Dette er en alvorlig militær trussel mot oss, som vil presse halvøya mot en atomkrig, og det er USA som må ta skylden for dette, skriver partiets avis, Rodong Sinmun, på lederplass.

Les også: Nord-Korea nekter «ydmykende dialog» med USA

Flyttet raketter

Nord-Korea skal nylig ha flyttet to raketter bort fra en utskytningsrampe på østkysten.

En amerikansk etterretningskilde, som ikke ønsker å bli navngitt, sier rakettene er borte og at det ikke lenger er noen umiddelbar fare for en prøveoppskytning.

I flere uker har det vært spekulert på om Nord-Korea ville teste rakettene. Det ville trolig forverret landets allerede svært spente forhold til Sør-Korea, Japan og USA.

Les også: Nord-Koreas atomvåpen

Etterretningskilden sier det fortsatt er mulig at rakettene flyttes og skytes opp et annet sted. Og et av medlemmene i USAs nasjonale sikkerhetsråd, Daniel Russel, mener det er for tidlig å feire opplysningene som gode nyheter.

Rakettene av typen Musudan har en rekkevidde på opptil 3.500 kilometer og skal ikke ha blitt testet tidligere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus