Venn mener Øygard var støttende og oppbyggende

53-åringen som mandag vitnet i Øygard-saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett har vært omgangsvenn av ekteparet Øygard gjennom over 30 år. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)
53-åringen som mandag vitnet i Øygard-saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett har vært omgangsvenn av ekteparet Øygard gjennom over 30 år. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)

Rune Øygard hadde ganske riktig en spesiell tone med jenta som hevder de hadde et forhold, ifølge en venn av den tidligere ordføreren. – Han var støttende og oppbyggende, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 46 år gamle kvinnen hadde mye kontakt med Rune Øygard i forbindelse med jobben. De delte blant annet bil en rekke ganger på vei hjem fra møter. Det var spesielt i disse sammenhengene hun plukket opp tonen Øygard snakket til jenta i.

– Det var ikke noe påfallende i kommunikasjonen, og jeg hørte ikke hva de snakket om. Men han prøvde å være positiv i måten han snakket med henne på, både i stemmeleiet og ved å ta en humoristisk tone, sa kvinnen da hun vitnet i Eidsivating lagmannsrett.

Følg rettsaken direkte her.

I motsetning til andre vitner, som har fortalt at Øygard gjerne brukere sterke følelsesladde formuleringer, kunne ikke 46-åringen huske noe slikt. Hun hadde aldri hørt Øygard si han var glad i jenta eller at han elsket henne.

– Han hadde en oppbyggende tone og sa at «det går bra», «det går fint» og at «dette klarer du», sa hun i forbindelse med en konkret samtale i forbindelse med jentas fødselsdag i 2010.

Ekskjæresten for lukket rett

Kvinnen fortalte også at hun hadde en nokså fortrolig omgang med den nå 17 år gamle jenta. Hun skal i en kort periode ha vært kjæreste med kvinnens sønn og i den forbindelse vært på besøk.

De to hadde flere samtaler, blant annet om hvordan det er å leve med foreldre som ikke bor sammen. Ved en anledning skal jenta ha gått inn på sine familieforhold, som skal ha vært vanskelige, ifølge kvinnen. Jenta har på sin side avvist på generelt grunnlag påstanden kvinnen refererte til i sin forklaring og framholdt at familieforholdene ikke var vanskeligere enn hva man må kunne regne med.

Sønnen hennes fikk forklare seg bak lukkede dører mandag. Han er tidligere omtalt relativt omfattende i saken, men han er under 18 år og har derfor et spesielt vern mot offentligheten. Alle tilhørere måtte på gangen mens pressen fikk høre vitneprovet fra en sal med lyd- og bildeoverføring under fullstendig referatforbud.

Nektet å gjengi rykter

Da saken gikk før Sør-Gudbrandsdal tingrett gjenfortalte en kvinnelig omgangsvenn av ekteparet Øygard grove rykter om den fornærmede jenta og hennes familie. Men da hun skulle vitne i lagmannsretten mandag, ville hun helst ikke si noe om dem.

– Jeg vil bare uttale meg om det jeg kan stå for selv, sa den 53 år gamle kvinnen da hun vitnet i Eidsivating lagmannsrett mandag.

Hun er butikkmedarbeider i Lom og fortalte da saken gikk for Sør-Gudbrandsdal tingrett hvordan hun hadde overhørt en samtale mellom to kunder som snakket om jenta i Øygard-saken og hennes familie. Den samme historien fortalte hun til politiet da hun ble avhørt i forkant av rettssaken.

– Ja, og det angrer jeg på, for det ble bare latterliggjort i tingretten. Jeg vil ikke prate mer om det, sa kvinnen på spørsmål fra statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Hun fikk kritikk i mediene, både på nyhetsplass og fra kommentatorene, for å ha brakt løse og ubegrunnede rykter og bygdesladder inn i rettssalen. I lagmannsretten mandag bekreftet hun også at inntrykket hun hadde av at jenta kom fra svært vanskelige familiekår, kom fra Reidun og Rune Øygard selv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus