Nytt sars-virus smitter mellom mennesker

Illustrasjonsfoto: Scanpix/AFP.
Illustrasjonsfoto: Scanpix/AFP.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at coronaviruset som har tatt livet av 18 mennesker i Saudi-Arabia, trolig kan smitte fra menneske til menneske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det mest bekymringsverdige er at de forskjellige utbruddene i forskjellige land mer og mer støtter hypotesen om at dette hittil ukjente coronaviruset kan smitte fra person til person ved nærkontakt, sier assisterende generaldirektør Keiji Fukuda i WHO.

Viruset som skal ha forårsaket dødsfallene i Saudi-Arabia, er kjent som hCoV-EMC og ble først oppdaget i midten av 2012. Dette er beslektet med sarsviruset, som for ti år siden skapte frykt for folkehelsen verden over.

Det er oppdaget to tilfeller av det sars-lignende viruset også i Frankrike. De to smittede lå på samme sengepost, og det første smittetilfellet ser ut til å stamme fra Midtøsten. Personen hadde nylig oppholdt seg i De forente arabiske emirater.

Sars står for «severe acute respiratory syndrom» (alvorlig akutt respirasjonssyndrom). Det er en atypisk lungebetennelse, som første gang ble oppdaget i Kina i 2002. Sykdommen skyldes et coronavirus, som trolig stammer fra dyr, muligens fugler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus