Halvorsen frykter flere overgrep blant russen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener åtte anmeldte voldtekter i forbindelse med årets russefeiring er skremmende mange. Her under en pressekonferanse hvor søkertallene til samordna opptak ble presentert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener åtte anmeldte voldtekter i forbindelse med årets russefeiring er skremmende mange. Her under en pressekonferanse hvor søkertallene til samordna opptak ble presentert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) frykter store mørketall bak de åtte anmeldte voldtektene i forbindelse med årets russefeiring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo fikk natt til søndag ingen henvendelser i forbindelse med russefeiringen, etter at det ble satt inn ekstra vakthold under årets siste russetreff på Tryvann.

Men inntil lørdag har årets russefeiring vært preget av til sammen åtte voldtektsanmeldelser – fire på Tryvann i Oslo og fire i Kongeparken i Rogaland.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen reagerer på de høye tallene, og tror at enda flere overgrep kan ha funnet sted.

Les også: Tror ikke jukseruss står bak voldtekter

– Sjokkerende mye

– Åtte voldtekter er sjokkerende mye, men jeg frykter også at det kan være store mørketall i kjølvannet av de anmeldte voldtektene. Det er lett å ta avstand fra overfallsvoldtekter med ukjent gjerningsmenn, men de fleste overgrep begås av noen man kjenner. Jeg er redd for at det er mange overgrep under årets russefeiring det aldri blir meldt fra om, sier Halvorsen til NTB.

– Slike opplevelser kan ha konsekvenser både for offer og overgriper i lang tid. Det som skulle bli en morsom avslutning på mange års skolegang, kan bli en tøff start på neste etappe i livet. Det er bare veldig trist, sier hun.

– Alvorlig kriminalitet

Halvorsen understreker at en voldtekt er alvorlig kriminalitet og en alvorlig krenkelse av en annen persons integritet.

– Det må sendes en sterk oppfordring til all russ om å respektere hverandres grenser. Ikke utnytt situasjonen. Ikke benytt deg av at noen har drukket for mye. Det må være den klare oppfordringen her. Det er alltid den som begår overgrepet som har ansvaret i slike situasjoner, så denne oppfordringen er først og fremst til dem, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus