Norges høyeste rett behandler terrorplanlegging

Mikael Davud (f.v.), Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen i Oslo tingrett, der de tre bl.a. var tiltalt for planlegging av terrorhandling i Danmark. Tegning: Marco Vaglieri / Scanpix
Mikael Davud (f.v.), Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen i Oslo tingrett, der de tre bl.a. var tiltalt for planlegging av terrorhandling i Danmark. Tegning: Marco Vaglieri / Scanpix

Mikael Davud (42), Shawan Bujak (41) og David Jakobsen (34) er dømt i tingretten og lagmannsretten. Mandag er det Høyesteretts tur til å høre partene i terrorplanleggingssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorplanleggingssaken
* Politiets sikkerhetstjeneste siktet 8. juli 2010 tre menn med varig opphold i Norge for å ha inngått forbund med tanke på å begå terror på norsk jord.

* Riksadvokaten beordret tiltale for planlegging av terrorhandling i Danmark mot Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard. Mål i Norge var ikke med i tiltalen.

* Terrorplanlegging har en strafferamme på inntil 12 års fengsel.

* 30. januar 2012 falt dommen i Oslo tingrett. Det var første gang noen ble dømt i Norge for terrorplanlegging.

* Ankesakene gikk for Borgarting lagmannsrett høsten 2012 og dom falt 15. oktober.

* To av de tre er dømt mildere fordi produksjonen av bomben strandet da de ble pågrepet. At terrorplanene i realiteten var skrinlagt, kvalifiserer imidlertid ikke til straffefrihet.

Mikael Davud

* Mikael Davud (42), uigur fra Kina, kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* Davud ble i januar 2012 dømt til sju års fengsel for planlegging av terror. Lagmannsretten skjerpet straffen til åtte år. Han er dømt for å ha inngått to terrorforbund: ett med al-Qaida i Pakistan og ett med Bujak i Oslo. Strafferammen for ham var derfor på 20 år.

Shawan Bujak

* Shawan Sadek Saeed Bujak (41), kurder fra Irak, kom til Norge i 1999 og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag.

* Bujak ble dømt til fengsel i tre år og seks måneder for planlegging av terror. Lagmannsretten satte straffen ned til tre år.

David Jakobsen

* David Jakobsen (34), usbeker, kom til Norge i 2002 som asylsøker og ble innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening. Frikjent for terrorplanlegging, men dømt til fire måneders fengsel for kjøp av en bombeingrediens.

* Juryen i lagmannsretten mente Jakobsen også var skyldig i terrorplanlegging, men fagdommerne satte denne kjennelsen til side og opprettholdt tingrettsdommen.

Høyesterett har tre muligheter. Kommer domstolen til at loven ble anvendt feil i lagmannsretten, kan Høyesterett avsi en frifinnende dom. Er det mindre alvorlige feil kan saken bli sendt tilbake til lagmannsretten. Det siste alternativet retten har er å endre straffeutmålingen eller forkaste anken.

Det er satt av halvannen til to dager til saken, som går for åpne dører. En avgjørelse vil foreligge to til tre uker etter at den kom opp til behandling.

Les også: Terrorplanleggingssaken til Høyesterett

Unik

– Saken er unik i den forstand at det er første gang man behandler en slik sak så høyt oppe i rettssystemet. Planleggingen er ikke et sentralt tema nå. Det er andre sider ved saken som vil være tema, sier advokat Carl Konow Rieber-Mohn til NTB.

Han forsvarer Davud, mens advokat Geir Jøsendal møter for Bujak og René Ibsen for Jakobsen. Statsadvokat Geir Evanger møter for påtalemyndigheten. Ingen av deres klienter vil være til stede under saksbehandlingen.

Dommere i saken er Toril M. Øie, Hilde Indreberg, Aage Thor Falkanger, Kristin Normann og Per Erik Bergsjø.

Les også: Davud anker terrordom til Høyesterett etter straffeskjerping

Strasbourg

Hvorvidt saken ender på bordet til Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg dersom Høyesterett forkaster anken, er et helt åpent spørsmål.

– Det er altfor tidlig å si noe om vi vil prøve denne saken i Strasbourg. Det har vi foreløpig ikke vurdert på noen måte, sier Rieber-Mohn.

Davud har blant annet klaget på halalmaten han får i Ila fengsel.

– Det har vært snakk om at matklagen hans skal fremmes for Strasbourg. Det vil vi eventuelt bestemme oss for etter at Høyesterett er ferdig med denne delen av saken, sier advokaten.

Rieber-Mohn legger til at det ikke har kommet til noen nye momenter siden de fremmet anken.

– Det er begrenset hva Høyesterett prøver her, så jeg kan si med en gang at det ikke kommer noe nytt her, sier han.

Les også: Davud og Bujak funnet skyldige

Pågått siden 2010

Davud, Bujak og Jakobsen er dømt for å ha planlagt terror mot den danske avisen Jyllands-Posten og tegneren Knut Westergaard.

Både de tiltalte og påtalemyndigheten anket dommen fra Borgarting lagmannsrett fra 16. oktober i fjor. Mikael Davud, en uigur fra Kina, ble dømt til åtte års fengsel, mens Shawan Bujak, som er kurder fra Irak, ble dømt til tre års fengsel.

De to ble kjent skyldige i å ha inngått terrorforbund. I lagmannsretten ville juryen også dømme usbekeren David Jakobsen for å ha vært med på terrorplanleggingen, men fagdommerne satte denne kjennelsen til side.

Jakobsen ble imidlertid kjent skyldig i å ha kjøpt inn hydrogenperoksid som kan være en ingrediens i bomber, og fikk en fengselsstraff på 120 dager.

De tre, som alle har varig opphold i Norge, ble pågrepet i juli 2010 og siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå terror på norsk jord. Før saken kom opp i Oslo tingrett mot slutten av 2011, var norske mål ute av tiltalen.

I hovedtrekk er dommene mot Davud og Bujak like, men lagmannsretten la mer ansvar på Davud som hjernen bak terrorplanen. Bujak har også blitt sett mildere på fordi han tilsto et par måneder etter pågripelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus