40 drept i bombeangrep i Tyrkia

Folk bærer bort skadede personer fra åstedet der bombene eksploderte. Ifølge myndighetene er over 40 personer drept i eksplosjonene. Foto: EPA/NTB Scanpix

Bombeangrepene nær Tyrkias grense mot Syria har kostet 40 mennesker livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visestatsminister Besir Atalay hevder dette overfor TV-kanalen NTV.

Også innenriksminister Muammer Güler peker på grupper som kan knyttes til det syriske regimet.

Minst 43 mennesker ble drept og over 100 ble såret da to bilbomber eksploderte ved rådhuset og postkontoret i byen.

Syrisk eller kurdisk?

Statsminister Tayyip Erdogan sa tidligere lørdag at angrepene kan være knyttet til konflikten i Syria eller fredsprosessen med kurdiske opprørere.

– Vi går igjennom en spent tid. Vi har startet en ny æra, prosessen for å finne en løsning på det kurdiske spørsmålet. De som ikke kan tåle den nye æraen, kan ty til slike handlinger, sa Erdogan til nasjonalt fjernsyn.

– Et annet sensitivt spørsmål er at Hatay-provinsen ligger på grensen til Syria. Disse handlingene kan ha blitt utført for å provosere, fortsatte han.

En mann hjelper en såret dame vekk fra åstedet der flere bomber eksploderte lørdag. Foto: EPA/NTB ScanpixEn mann hjelper en såret dame vekk fra åstedet der flere bomber eksploderte lørdag. Foto: EPA/NTB Scanpix

– Våre sikkerhetsstyrker er rede til å ta de steg som er nødvendige, sa Davutoglu.

– Så splid

Syrisk opposisjon fordømmer lørdagens angrep.

– Koalisjonen ser disse avskyelige terrorhandlingene som et forsøk på å ta hevn overfor det tyrkiske folk og straffe dem for deres hederlige støtte til det syriske folk, het det i en uttalelse fra Syrias nasjonalkoalisjon. Det hevdes videre at målet med angrepet var å så splid mellom syrere og tyrkere.

Etter eksplosjonene gikk omkring 100 tyrkere ut i gatene i sentrum av Reyhanli med krav om at statsminister Erdogan må gå av. De hevdet angrepet skyldtes Tyrkias politikk overfor Syria.

Flyktninger og opprørere

Reyhanli er en by med om lag 60.000 innbyggere og ligger i et område der mange syriske flyktninger oppholder seg.

Tyrkia støtter opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad og har gitt ly ikke bare til sivile flyktninger, men også til opprørere. Fra tid til annen har det også vært voldshendelser på tyrkisk side av grensen.

I februar ble 14 mennesker drept da en minibuss gikk i lufta ved en grenseovergang. Syrisk opposisjon hevdet at angrepet var rettet mot en av deres delegasjoner.

I oktober ble fem tyrkiske sivile drept da en granat, skutt fra syrisk side av grensen, traff huset deres. Den tyrkiske hæren besvarte ilden over grensen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus