Internasjonal protest mot flåttbitt-behandling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borreliose-rammede i 28 land holdt fredag en koordinert appell med krav om bedre offentlig helsehjelp til utredning og behandling av flåttbårne sykdommer. Se grafikk nederst i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre mennesker samlet seg fredag formiddag foran Stortinget under arrangementet «Borreliaopprøret 2013», som er en av totalt 28 appeller i like mange land under den verdensomspennende «Worldwide Lyme Disease Awarness Protest».

Under arrangementet fortalte flere om langvarig sykdom og sterke smerter etter å ha blitt smittet av bakterier og parasitter gjennom flåttbitt. Villmarksfareren Lars Monsen, som har slitt med sykdom i over ett år, var blant appellantene. Han beskriver smertene han fikk som torturlignende, men at han ikke fikk noe hjelp av norske helsemyndigheter.

Monsen ba politikerne innføre lovfestet rett til å få langvarig penicillinbehandling, samt innføre bedre og flere tester for å påvise flåttbårne sykdommer.

Norsk Lyme Borreliose-Forening sier klimaendringene er i ferd med å føre til en flåttepidemi i Norge som vil ramme dem som er mest ute i skog og mark, og ber helsemyndighetene gjøre mer for å hindre smitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diagnosene er svært omstridt i legekretser. Lege og epidemiolog Preben Avitsland skriver i en kronikk på NRK ytring fredag at «den såkalte flåttepidemien er falsk, og at smitten kommer fra internett, ikke skogen».

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet at han vil samle de ulike leirene for å diskutere situasjonen.