Ny sjef vil øke NRK-lisensen

Thor Gjermund Eriksen (t.h.) har overtatt som kringkastingssjef etter Hans-Tore Bjerkaas som hadde stillingen i seks år. Begge har bedt om flere lisenskroner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Thor Gjermund Eriksen (t.h.) har overtatt som kringkastingssjef etter Hans-Tore Bjerkaas som hadde stillingen i seks år. Begge har bedt om flere lisenskroner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den nye sjefen for NRK, Thor Gjermund Eriksen, ber om mer penger til rikskringkasteren. Det liker Erna Solberg dårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de første oppgavene Eriksen gjøv løs på som ny sjef var å sende inn det årlige lisensbrevet til kulturministeren. Der argumenterer han for at NRK skal få flere lisenskroner neste år.

– Vi ber om 90 kroner, som er noe lavere enn det vi ba om i fjor, sier Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

Til sammen vil en slik økning, om den innvilges av regjeringen, utgjøre vel 170 nye millioner inn på NRKs konto til å drive allmennkringkasting med.

Eriksen argumenterer med det samme som forgjenger Hans-Tore Bjerkaas, som i fjor fikk innvilget en lisensøkning på 93 kroner fra den rødgrønne regjeringen; økte kostnader knyttet til dobbeltdistribusjon av digitale og analoge radiosignaler, i tillegg til investeringer som skal øke sikkerhet og beredskap etter terroren i 2011.

– Vi må huske på at en stor del av denne økningen handler om noen pålagte oppgaver. En tredel er knyttet direkte til utbygging av DAB som jo er vedtatt og det andre er at vi etter 22. juli i 2011, i likhet med nesten alle andre samfunnsinstitusjoner, har fått dette med beredskap og sikkerhet høyere opp på dagsorden, sier Eriksen til Kampanje.

Men om det blir regjeringsskifte etter høstens stortingsvalg er det slett ikke sikkert at Eriksen får innvilget noen lisensøkning.

Høyre-leder Erna Solberg, som ligger an til å lede en eventuell ny borgerlig regjering, sa under en debatt på Nordiske Mediedager at man skal vokte seg for at ikke lisensen blir for høy.

– Jeg mener vi må stille krav til NRK om at også de effektiviserer virksomheten og de kan ikke bare regne med at vi kommer til å øke lisensen hver gang de skal finne på noe nytt. Vi kommer helt sikkert til å ha lisensvekst hvis vi overtar også, men vi må passe på at veksten ikke blir så stor som den har vært, sier Solberg til Kampanje.

Siden den rødgrønne regjeringen la frem sitt første statsbudsjett for 2006, har lisensen økt med 31 prosent, ifølge nettstedet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus