Meny

Nesten to av tre unge grekere uten jobb

Demonstranter roper ut sin frustrasjon utenfor bygningen til det greske parlamentet i Aten. Foto: AP Photo / Kostas Tsironis / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsløsheten blant unge i Hellas når nye høyder. De siste tallene viser at to av tre ungdommer er uten jobb.

Den samlede ledigheten i Hellas er nå nesten tredoblet siden eurokrisen rammet landet i 2009.

– Jeg har lett etter jobb siden 2010, og det har vært svært vanskelig, sier Angeliki Zerva (24), som er utdannet fysioterapeut.

Å få en fot innenfor arbeidslivet synes så å si umulig ettersom arbeidsgiverne stort sett har sluttet å ta inn nye folk.

Heller ikke Evanthia Bouza (23) har hatt hellet med seg i løpet av tre års jobbjakt. Hun har studert engelsk litteratur, men tror neppe hun finner noe å gjøre, uansett hva slags bransje hun prøver seg på.

Lavere minstelønn

For å lokke selskaper til å ansette unge er den månedlige minstelønnen i Hellas blitt senket med 32 prosent for personer under 25 år. Men det synes ikke å ha ført til at arbeidsgivere ansetter flere.

Den generelle arbeidsløsheten i Hellas er nå oppe i rekordhøye 27 prosent. Det er mer enn dobbelt så høyt som den gjennomsnittlige arbeidsløsheten i EU-landene på 12,1 prosent i mars.

Ferske tall viser også at ledigheten i aldersgruppen 15– 24 år steg fra 59,3 prosent i januar til 64,2 prosent i februar.

Tallene avspeiler den svært alvorlige økonomiske situasjonen de søreuropeiske EU-landene befinner seg i, med vedvarende økonomisk tilbakegang. Økonomiske innstramminger er gjennomført for å få tilgang til internasjonale kriselån, men milliardene fra utenlandske givere går stort sett til å betale ned renter på gjeld, samtidig som folk får mindre og mindre å rutte med.

Fortsatt nedgang

Analytikere mener at Hellas må regne med at nedgangen vil fortsette. I løpet av 2013 vil økonomien krympe med 5,3 prosent, ifølge Alpona Banerji i kredittvurderingsbyrået Moody's.

– Forbruket vil fortsette å synke som følge av den økende arbeidsledigheten, kutt i lønn og pensjoner og svak tillit til økonomien, noe som fører til forbruket blir utsatt, sier Banerji.

Samtidig tyder økonomiske indikatorer på at Hellas er over det verste når det gjelder gjeldskrisen.

Ifølge tankesmia IOBE er de økonomiske utsiktene bedre enn de har vært på tre og et halvt år, og torsdag steg greske aksjekurser til det høyeste nivået siden august 2011.

Men det har ikke kunnet hindre at pessimismen til forbrukerne har økt som følge av nye skatteskjerpelser og budsjettkutt som Hellas' internasjonale långivere krever av den greske regjeringen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus