Åpner døra i Arktisk Råd:Norge slipper Kina inn i kulden

Positiv til Kina i Arktis: Utenriksminister Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet). Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Positiv til Kina i Arktis: Utenriksminister Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet). Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Espen Barth Eide gjør onsdag det forgjengeren Støre ikke gjorde, sier uforbeholdent ja til Kina som observatør i Arktisk Råd. Grunn: Bedre tosidige forbindelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Arktisk Råd:

Arktisk Råd: En mellomstatlig organisasjon for de åtte kyststatene i Arktis:

Norge, Sverige, Finland, Island, Danmark (på vegne av Grønland og Færøyene), Russland, Canada og USA.

Sammen med urfolksgruppene i regionen skal Arktisk Råds medlemsstater samarbeide om bærekraftig forvaltning i nord.

FN-basert: Statene i Arktisk Råd forvalter havområdene i tråd med FNs havrettskonvensjon, som gir kyststatene rett til kontinentalsokkelen.

Andre stater kan søke om observatørstatus og delta i arbeidsgrupper i Arktisk Råd.

Enstemmighet: Alle søknader og saker krever enstemmighet fra de åtte medlemslandene.

Les mer: Her er Arktisk Råds egen hjemmeside.

Norge gir nå klarsignal til Kina om at de på et ministermøte i Kiruna 15. mai kan få observatørstatus i Arktisk Råd. Det får ABC Nyheter bekreftet i Utenriksdepartementet.

Bak beslutningen ligger en forståelse av at kontakten med Kina nå har blitt bedre enn for et halvt år siden.

Kina, India, EU og andre har i lenger tid ønsket å få en slik tilknytning nå som Arktis blir en stadig mer interessant region i det globale kappløpet om makt og ressurser.

Norge har hele tiden sagt ja til å ta opp alle søkere. Men det forutsetter tosidige samtaler mellom Norge og hvert enkelt av søkerlandene.

– Må diskutere med Kina først

Men Kina har siden fredsprisutdelingen til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010 frosset forbindelsene til Norge.

- Vi beholder vår innstilling til Kina. Men for å konkludere søknaden, må vi studere søknaden og diskutere med søkeren. Og per i dag er vi ikke i posisjon til å diskutere med Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa Norges daværende representant til Arktisk Råd, Karsten Klepsvik, så sent som september i fjor på spørsmål fra ABC Nyheter.

Les: Norsk Kina-syndrom i Arktisk Råd

Nå er det bedre kontakt

- Norge er positiv til å gi Kina og flere andre land og organisasjoner permanent observatørstatus i Arktisk Råd, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter i dag.

- Det har ikke vært en endring i regjeringens politikk på dette området de senere årene. Vi arbeider aktivt for opptak av nye observatører og ønsker at dette skal skje på møtet i Kiruna, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser at Kina har et økende engasjement i Arktis. Deres interesser synes å være mange og i overenstemmelse med norske prioriteringer for området. Regjeringen ønsker å videreføre det brede engasjement med Kina og støtter også derfor Kinas søknad om permanent observatørstatus i Arktisk Råd, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Arktisk Råds medlemmer har understreket betydningen av å føre en konstruktiv dialog om arktiske spørsmål med søkerlandene. Vi har tidligere hatt en slik dialog med Kina og ønsker å videreføre denne, sier Andersen diplomatisk.

Politisk enighet i Norge

Regjeringens nye vurdering foran ministermøtet i Arktisk Råd, som avholdes annet hvert år, får støtte i opposisjonen.

- Jeg er enig med regjeringen, sier Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund til ABC Nyheter.

- Vi har støttet regjeringens linje om å invitere Kina, og andre, inn som faste observatører i Arktisk Råd, sier også Høyres utenrikspolitiske talskvinne Ine Eriksen Søreide til ABC Nyheter.

Ikke bare Kina, men EU, India og andre land banker på Arktisk Råds dør. Men opptak som permanent observatør krever enstemmighet blant de åtte arktiske landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Norge nå støtter alle kandidatene, er det usikkert hvordan andre land vil stemme på ministermøtet.

– Bedre de er innenfor enn utenfor

- Høyres vurdering er at nettopp på grunn av at stadig flere land viser interesse for Arktis, er det viktig å ha disse landene i et forum der vi sammen kan diskutere. Alternativet kan fort bli at landene utenfor Arktisk Råd danner egne forum for å diskutere Arktis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som et a propos til Eriksen Søreides varsko, gikk den islandske presidenten Olafur Ragnar Grimsson forrige måned i spissen for å opprette et nytt arktisk forum, Arctic Circle.

Under lanseringen i Washington D.C. oppfordret Grimsson til å gi Kina og andre asiatiske land en utvidet rolle i Arktis.

Les i Guardian: - Kina bør ha et ord med i laget i Arktis (engelsk)

Mens Kinas forhold til Norge har vært i fryseboksen, har islendingene fått et stadig varmere forhold til myndighetene i Beijing og har som første vestlige land forhandlet fram en frihandelsavtale med den nye supermakten i øst.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til ABC Nyheter at han ikke er urolig for opprettelsen av det nye forumet.