Samtalene fortsetter i Widerøe-konflikten

Samtlige Widerøe-fly ble satt på bakken da kabinpersonalet gikk ut i streik onsdag morgen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Samtlige Widerøe-fly ble satt på bakken da kabinpersonalet gikk ut i streik onsdag morgen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene i Widerøe-konflikten satt i samtaler gjennom dagen fredag, uten å komme til enighet. Alle flyginger er kansellert til klokken 12 lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle Widerøes fly har stått på bakken siden onsdag denne uka, etter at meklingen med kabinpersonalet ikke førte fram. Dermed gikk 312 kabinansatte ut i streik.

Ifølge Widerøe er et forslag lagt på bordet

– Det er vilje fra begge sider til å finne en løsning, forteller Silje Brandvoll, Widerøes informasjonssjef, til NTB.

– Godt stykke igjen

Men forhandlingsleder Lars Petter Larsen i fagforeningen Parat sa fredag at Widerøe-ledelsen feilinformerer når de gir uttrykk for at man står foran en rask løsning i konflikten.

– Vi er jo her, og vi har en dialog med arbeidsgiversiden. Så lenge vi har det, er det alltid håp. Men det er et godt stykke igjen ennå, sier Larsen til NRK.

Administrerende direktør i Widerøe Magnus Kobberstad sier partene jobber hardt og konstruktivt for å komme fram til en løsning.

– Vi er forberedt på å sitte her så lenge som det behøves, om det så er til i morgen tidlig, sa han i en pause i forhandlingene fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonskrav

De streikendes fremste krav er forhandlingsrett om framtidig pensjon. Ifølge Larsen har ikke Widerøe-ledelsen kommet de ansatte i møte på dette kravet.

– Det eneste vi krever, er medbestemmelse om fremtidig pensjon. Pensjonsordningen til selskapet er lik, og må være lik for alle ansatte. Det kan derfor ikke være vanskelig å forstå at vi også vi vil sitte rundt det samme bordet som pilotene når vår felles pensjon skal forhandles. Innfris dette kravet, er streiken over, sier Larsen, som understreker at de ansatte ikke har krevd lønnsøkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder i Parat Vegard Einan mener det er grunn til å se an situasjonen.

– Ja, det har vært kontakt, men det er ikke annet å si enn at vi ikke er kommet lenger enn det vi brøt på onsdag. Det synes som partene kan ha snakket litt forbi hverandre, og at det er mulig at man ikke helt forstår bruddgrunnlaget, sier Einan til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Streiken kan bli kostbar

Kansellerte avganger

Via sin Facebook-side opplyser Widerøe at alle avganger fredag er kansellert.

– Skulle gjerne kommet med positive nyheter nå, men må dessverre meddele at vi nå kansellerer alle flyvinger fram til klokken 12 i morgen (lørdag), heter det i Facebook-meldingen, der Widerøe gjentar at de håper på en snarlig løsning.

Hvis det blir enighet, vil det drøye en stund før hele selskapets rutenett er oppe og går igjen, sier informasjonssjefen i Widerøe. Blant annet handler det om å få både fly og mannskaper på plass der de skal være. Fra en løsning kommer, vil det ta om lag fire timer før første fly er i lufta, og rundt 24 timer før hele rutenettet er i gang som normalt.

Widerøe frakter ifølge selskapet selv daglig 11.000 passasjerer fra 47 flyplasser i Norge og Europa. Streiken rammer blant andre pasienter som skal til og fra sykehus i de tre nordligste fylkene. I gjennomsnitt reiser 130 pasienter daglig med Widerøe i de tre nordligste fylkene. Luftambulansetjenesten går som normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen søknader

Forhandlingssjef Turid Svendsen i Parat sier at det ikke har kommet inn noen søknader om dispensasjon for å fly alvorlig syke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke fått noen dispensasjonssøknader. Hvis det var fare for liv og helse for dem som har avtale om operasjon og behandling, hadde vi forventet at det kom en søknad, men det har vi altså ikke sett noe til, sier Svendsen til NTB.

Hun avviser også at det er noe grunnlag for tvungen lønnsnemnd.

– Widerøe driver med er ordinær passasjertrafikk, og det er ikke noe grunnlag i seg selv for tvungen lønnsnemnd. Transport av pasienter som skal inn til avtalt behandling og operasjon er heller ikke grunnlag for tvungen lønnsnemnd, sier Svendsen.

Sist de kabinansatte i Widerøe streiket, var i 1992. Da varte streiken i tre dager.