Kontakt mellom partene i Widerøe-konflikten

FULL STOPP: Samtlige Widerøe-fly ble satt på bakken etter at kabinpersonalet gikk ut i streik onsdag morgen. Foto: NTB scanpix
FULL STOPP: Samtlige Widerøe-fly ble satt på bakken etter at kabinpersonalet gikk ut i streik onsdag morgen. Foto: NTB scanpix

Kristi himmelfartsdag hadde Widerøe og de ansatte uformell kontakt. Begge parter håper på en snarlig løsning, men også fredag medfører streiken kanselleringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Widerøe:

* Widerøes Flyveselskap AS – eller Widerøe – ble startet i 1934 av Viggo Widerøe.

* Selskapet har 1.300 ansatte og en årlig omsetning på 2,8 milliarder kroner.

* Årlig reiser drøyt 2,5 millioner passasjerer med Widerøe, som trafikkerer over 40 flyplasser i Norge og seks flyplasser i utlandet.

* 40 prosent av selskapets ruter er på statlig anbud i kortbanenettet, mens kommersielle ruter utgjør resten.

* Widerøe har vært eid av SAS siden 2002.

* Fredag i forrige uke ble det kjent at SAS selger 80 prosent av selskapet for om lag 2 milliarder svenske kroner til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune. SAS har til hensikt å avvikle hele eierskapet i 2016.

(Kilder: Widerøe, NTB)

Foreløpig gjelder dette alle avganger fram til klokken 12. En beslutning om resten av dagen blir tatt fredag morgen, opplyser Widerøes informasjonssjef Silje Brandvoll.

– Det har vært kontakt mellom partene torsdag. Jeg kan ikke si så mye mer enn det. Men ingen av partene ønsker denne streiken, og det er positivt, sier hun til NTB.

Også leder Kari Onarheim i Widerøes kabinforening håper på en snarlig løsning.

Bakgrunn: Streik i Widerøe - alle fly settes på bakken

– Det er ingen som ønsker streik. Vi vil snart på vingene igjen, men det er viktig for oss å få styre vår egen livslønn, sier leder Kari Onarheim i Widerøes kabinforening til NTB.

Streiken gjelder innflytelse på egen pensjonsordning. 312 kabinansatte gikk ut i streik natt til onsdag etter at meklingen i tariffoppgjøret ikke førte fram. Pasienter som skal til og fra sykehusene i de tre nordligste fylkene, rammes hardt av streiken.

Stor pågang

Ifølge Widerøes nettside frakter flyselskapet daglig 11.000 passasjerer fra 47 flyplasser i Norge og Europa.

Streiken kom på Widerøes nest mest travle dag så langt i år, og pågangen fra kunder var svært stor etter at det onsdag var klart at det ble streik.

– På et tidspunkt onsdag sto 300 i kø til vår chat-tjeneste, sier Brandvoll.

Passasjerene kan få booket om billettene eller få refundert dem. Foreløpig får passasjerer refundert reiser fram til og med søndag 12. mai, går det fram av selskapets nettsider.

– Men det er viktig at passasjerene henvender seg der de har kjøpt billettene. Widerøe kan kun hjelpe de som har kjøpt billettene direkte gjennom oss, sier Brandvoll.

Pasienter rammes

På grunn av streiken er nå cirka 900 av Widerøes 1.400 ansatte permittert.

Daglig reiser i gjennomsnitt 130 pasienter med Widerøe. Helse Nord er bekymret for at streiken skal bli langvarig, og de største og mer alvorlige konsekvensene kan vise seg allerede i neste uke.

– Så langt er det ikke fare for liv og helse. Luftambulansetjenesten går som normalt, sier kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritsen i Helse Nord til NTB.

Krav om lønnsnemnd

Kravet om at staten må gripe inn med tvungen lønnsnemnd har allerede kommet.

– Nå bør man inn med tvungen lønnsnemnd. For Finnmarks befolkning betyr streiken at vi ikke får reist noen vei. Derfor bør fornuften komme folk til gode, sier ordfører i Vardø, Lasse Haughom fra Fremskrittspartiet, til NRK.

De tre nordligste fylkene og Vestlandet rammes hardest av streiken. Posten rammes også når Widerøes fly står på bakken. Selskapet flyr post til 17 flyplasser hver dag. Nå må posten i stedet kjøres med bil, og det fører til forsinkelser.

Sist de kabinansatte i Widerøe streiket, var i 1992. Da varte streiken i tre dager.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus