Berlusconi tapte i ankedomstolen

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble onsdag kjent skyldig i skatteunndragelse i en ankedomstol i Milano. Det er ventet at han vil anke saken videre til høyesterett. Foto: Filippo Monteforte (AFP Photo)
Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble onsdag kjent skyldig i skatteunndragelse i en ankedomstol i Milano. Det er ventet at han vil anke saken videre til høyesterett. Foto: Filippo Monteforte (AFP Photo)

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi slipper trolig å sone, til tross for at dommen på fire års fengsel opprettholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ankedomstolen i Milano besluttet onsdag å opprettholde kjennelsen fra i oktober i fjor, hvor Berlusconi ble dømt til fire års fengsel, ett av dem ubetinget, for skatteunndragelser.

I tillegg er han fradømt retten til å inneha offentlige verv i fem år.

– Vi visste dette ville bli utfallet, sier Berlusconis forsvarer og partifelle Niccolò Ghedini.

Det er ventet at Berlusconi anker videre til Høyesterett. I så fall vil han ikke bli fengslet nå. At 74-åringen må sone denne straffen er uansett usannsynlig da Italia vanligvis skåner personer over 70 år fra kortere fengselsdommer.

Berlusconi har blitt dømt flere ganger tidligere, men har i alle tilfeller sluppet å se innsiden av en fengselscelle, da alle dommene mot ham enten ikke har blitt opprettholdt etter ankebehandling, eller ved at sakene har blitt foreldet.

Ikke politisk kaos

Denne saken, som startet i rettssystemet for syv år siden, dreier seg om prisen på rettigheter til filmdistribusjon som ble kjøpt av Berlusconis selskap Mediaset. Selskapet anklages for å ha blåst opp prisene for å unngå skatt.

Det har vært spekulert i om kjennelsen kan påvirke den sårbare politiske situasjonen i Italia. Berlusconis parti fikk over tredel av stemmene i valget i februar, og han er et innflytelsesrikt medlem av den nye koalisjonen ledet av Enrico Letta.

– Jeg tror ikke det er en forbindelse mellom denne dommen og politisk stabilitet, sier hans forsvarer Ghedini.

Flere dommer venter

Berlusconi er også tiltalt for å ha hatt samleie med en 17 år gammel prostituert jente mens han var statsminister, samt for å ha misbrukt sin makt ved å forsøke å presse politiet til å løslate henne fra varetekt. En kjennelse i denne saken er ventet om kort tid.

I mars ble han dømt etter at en avis han eier gjenga materiale fra telefonavlytting som var lekket fra politiet. Saken ble brukt til å sverte en politisk motstander.

Personvernpolicy