Meny

Berlusconi tapte i ankedomstolen

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble onsdag kjent skyldig i skatteunndragelse i en ankedomstol i Milano. Det er ventet at han vil anke saken videre til høyesterett. Foto: Filippo Monteforte (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi slipper trolig å sone, til tross for at dommen på fire års fengsel opprettholdes.

Ankedomstolen i Milano besluttet onsdag å opprettholde kjennelsen fra i oktober i fjor, hvor Berlusconi ble dømt til fire års fengsel, ett av dem ubetinget, for skatteunndragelser.

I tillegg er han fradømt retten til å inneha offentlige verv i fem år.

– Vi visste dette ville bli utfallet, sier Berlusconis forsvarer og partifelle Niccolò Ghedini.

Det er ventet at Berlusconi anker videre til Høyesterett. I så fall vil han ikke bli fengslet nå. At 74-åringen må sone denne straffen er uansett usannsynlig da Italia vanligvis skåner personer over 70 år fra kortere fengselsdommer.

Berlusconi har blitt dømt flere ganger tidligere, men har i alle tilfeller sluppet å se innsiden av en fengselscelle, da alle dommene mot ham enten ikke har blitt opprettholdt etter ankebehandling, eller ved at sakene har blitt foreldet.

Ikke politisk kaos

Denne saken, som startet i rettssystemet for syv år siden, dreier seg om prisen på rettigheter til filmdistribusjon som ble kjøpt av Berlusconis selskap Mediaset. Selskapet anklages for å ha blåst opp prisene for å unngå skatt.

Det har vært spekulert i om kjennelsen kan påvirke den sårbare politiske situasjonen i Italia. Berlusconis parti fikk over tredel av stemmene i valget i februar, og han er et innflytelsesrikt medlem av den nye koalisjonen ledet av Enrico Letta.

– Jeg tror ikke det er en forbindelse mellom denne dommen og politisk stabilitet, sier hans forsvarer Ghedini.

Flere dommer venter

Berlusconi er også tiltalt for å ha hatt samleie med en 17 år gammel prostituert jente mens han var statsminister, samt for å ha misbrukt sin makt ved å forsøke å presse politiet til å løslate henne fra varetekt. En kjennelse i denne saken er ventet om kort tid.

I mars ble han dømt etter at en avis han eier gjenga materiale fra telefonavlytting som var lekket fra politiet. Saken ble brukt til å sverte en politisk motstander.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus