Meny

Diskriminering sikret vår første kvinnelige admiral

Kontreadmiral Louise Bastviken etter å ha blitt utnevnt til den første kvinnelige offiser på admiralgradsnivå i norsk forsvarshistorie i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet brøt likestillingsloven da Louise Kathrine Dedichen i 2008 ble utnevnt til Norges første kvinnelige offiser på generalnivå.

Dedichen ble i 2008 utnevnt til kontreadmiral og sjef for Forsvarets skolesenter. Hun ble dermed Norges høyest rangert kvinnelige offiser.

I våres søkte hun stillingen som forsvarssjef etter Harald Sunde, og hun omtales som en sterk kandidat.

En av de andre søkerne til skolesenterjobben følte seg imidlertid forbigått ved utnevnelsen og mente Forsvaret ga Dedichen ulovlig fortrinnsbehandling fordi hun er kvinne.

Les også: Søker byråkrat som ny Forsvarssjef

I Oslo tingrett ble Forsvaret frikjent, men lagmannsretten kom altså til motsatt konklusjon. Likestillingsloven åpner for at det gis fortrinn til en søker basert på kjønn dersom det fremmer likestilling.

Kravet er likevel at kandidaten som foretrekkes må være likt eller tilnærmet likt kvalifisert som den som forbigås.

Retten mener Dedichen var kvalifisert til jobben, men ikke like godt eller tilnærmet like godt kvalifisert som offiseren som gikk til sak.

Retten mener også det er godtgjort at saksøkeren trolig ville blitt utnevnt dersom jobben ikke hadde gått til Dedichen.

Staten ved Forsvarsdepartementet må derfor betale 700.000 kroner i erstatning. I tillegg må Staten dekke nesten 650.000 kroner i sakskostnader.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus