Syria er uten internettforbindelse

Det syriske folk har siden tirsdag vært uten mulighet til å kommunisere med omverdenen via internett og fasttelefon. Bildet er fra hovedstaden Damaskus. Foto: SANA (AP Photo)
Det syriske folk har siden tirsdag vært uten mulighet til å kommunisere med omverdenen via internett og fasttelefon. Bildet er fra hovedstaden Damaskus. Foto: SANA (AP Photo)

For andre dag på rad er det krigsherjede landet uten tilgang til internett og fasttelefon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det statlige nyhetsbyrået SANA hevder nettsvikten skyldes en feil på fibernettet. Fasttelefonnettet har også vært ute av drift siden tirsdag.

– Det jobbes med å reparere feilene og få nett- og telefontjenestene opp og stå igjen så fort som mulig, ifølge nyhetsbyrået som siterer kilder i myndighetene.

Ifølge selskaper som overvåker verdens nettrafikk betyr problemene at «Syria står helt uten mulighet til å kommunisere med omverdenen via Internett», skriver Al Jazeera.

Les også: Israel angriper Syria igjen

Statistikk fra både Google og nettsikkerhetsselskapet Umbrella Security Labs viser at hele det krigsherjede landet er uten nettilgang, skriver The Washington Post.

– Vi har sett dette to ganger før. Dette skjedde i Syria i november i fjor og i Egypt under Den arabiske vår, sier Christine Chen, som jobber med ytringsfrihet i Google, ifølge Al Jazeera.

Renesys, et annet amerikansk selskap som overvåker nettrafikken, mener det pågående bruddet ligner på det som skjedde i fjor høst.

– Vi ser ingen effekt i nabolandene og vi ser ingen ting som antyder at kuttet i internettforbindelsen er forårsaket av skade på noen av de kablene som knytter Syria til omverdenen, sier teknologisjef Jom Cowie i Renesys til Al Jazeera.

Les også: Over en million har flyktet fra Syria

Amerikanske myndigheter fordømte i november det de mente var et angrep på det syriske folks mulighet til å kommunisere, og kalte det en desperat handling fra syriske myndigheter.

Kommunikasjonsmulighetene har også blitt kuttet i deler av landet tidligere. Myndighetene har ofte kuttet telefonlinjer og internettkabler i områder hvor regimestyrkene skal utføre operasjoner, for å hindre kommunikasjon mellom opprørerne, skrev Reuters i november i fjor.

Les mer: Syria bruker hackere i nettkrig

Tidligere denne uken meldte The Guardian at Assad-regimet bruker hackere i krigføring på nettet. Blant annet ble Twitter-kontoen til nyhetsbyrået AP hacket og publiserte en falsk melding om at Barack Obama var såret i en eksplosjon i Det hvite hus.

Alt om konflikten i Syria

Personvernpolicy