Prøver å hjelpe streikerammede passasjerer

FULL STOPP: Samtlige Widerøe-føy står på bakken onsdag morgen etter at det ble brudd i meklingen for de kabinansatte. (Foto: NTB scanpix)
FULL STOPP: Samtlige Widerøe-føy står på bakken onsdag morgen etter at det ble brudd i meklingen for de kabinansatte. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Streiken i Widerøe har satt alle fly på bakken, men det er fortsatt personell til stede på flyplassene. De hjelper til med endring og kansellering av billetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Widerøe:

* Widerøes Flyveselskap AS – eller Widerøe – ble startet i 1934 av Viggo Widerøe.

* Selskapet har 1.300 ansatte og en årlig omsetning på 2,8 milliarder kroner.

* Årlig reiser drøyt 2,5 millioner passasjerer med Widerøe, som trafikkerer over 40 flyplasser i Norge og seks flyplasser i utlandet.

* 40 prosent av selskapets ruter er på statlig anbud i kortbanenettet, mens kommersielle ruter utgjør resten.

* Widerøe har vært eid av SAS siden 2002.

* Fredag ble det kjent at SAS selger 80 prosent av selskapet for om lag 2 milliarder svenske kroner til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune. SAS har til hensikt å avvikle hele eierskapet i 2016.

(Kilder: Widerøe, NTB)

Med rundt 400 daglige avganger fra 47 flyplasser, rammes rundt 11.000 passasjerer når alle Widerøe-fly er satt på bakken fra onsdag morgen.

– Dersom noen likevel tar veien til flyplassen, vil de foreløpig bli møtt av personale som prøver å hjelpe til med ombookinger og kanselleringer, i tillegg til at de prøver å ta unna de telefonene som kommer inn, sier informasjonssjef Richard Kongsteien til NTB. Samtidig er det sendt ut permitteringsvarsel til de ansatte som ikke er i streik.

50 prosent

Widerøe tilbyr ikke alternativ transport, men Kongsteien forsikrer at ingen skal bli sittende med verdiløse billetter. Han tror samtidig det er relativt få som ikke har fått med seg at det er streik blant de kabinansatte i selskapet.

– Vi har sendt SMS til alle kunder som har oppgitt mobilnummer i forbindelse med bestilling, og det gjelder stadig flere. I tillegg er mediedekningen såpass omfattende at det skal la seg godt gjøre å ikke ha fått det med seg, mener Kongsteien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongsteigen trekker spesielt fram at streiken rammer pasienter som skal til sykehus eller på helsereise.

– I de nordligste fylkene kan det gjelde så mange som 50 prosent av de reisende på enkelt dager, forteller han.

Bakgrunn: Streik i Widerøe - alle fly settes på bakken

Ikke fare for liv og helse - foreløpig

En langvarig Widerøe-streik kan får store konsekvenser for pasienter ved sykehusene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritsen i Helse Nord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier til NTB at det allerede er problematisk med pasienttransporten, men at akuttberedskapen er opprettholdt på et normalt nivå.

– Det kunne ha vært atskillig verre, men en helligdag torsdag og noe mindre aktivitet fredag gjør at konsekvensene ikke blir så store ut denne uka, sier Lauritsen.

Ved Helse Nord er man langt mer bekymret hvis streiken blir langvarig, og de største og mer alvorlige konsekvensene kan vise seg allerede i neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så langt er det ikke fare for liv og helse. Luftambulansetjenesten går som normalt, sier han.

Les også: SAS har solgt Widerøe

Kan utløse Avinor-premitteringer

Avinor påvirkes sterkt av Widerøe-streiken, og har nå sendt ut permitteringsvarsel til ansatte ved 28 lufthavner.

De 28 lufthavnene der Widerøe opererer som eneste flyselskap, vil stå uten flytrafikk. Det får konsekvenser også for de Avinor-ansatte ved lufthavnene.

– Vi har sendt ut permitteringsvarsel til alle våre ansatte ved lufthavnene det gjelder, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til E24.

Pressesjefen har ikke oversikt over hvor mange personer permitteringsvarselet omfatter.

– Foreløpig er ingen permittert. Vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Ånonsen.