Jenta ble verre da Øygard ble tiltalt

Jenta ble verre da Øygard ble tiltalt
Jenta ble verre da Øygard ble tiltalt

Jenta i Øygard-saken fikk forverrede symptomer da tiltalen mot ordføreren ble tatt ut i fjor og det ble klart for henne at saken ville komme opp for retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forklarte legen som behandlet jenta ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk Lillehammer etter at anmeldelsen mot Rune Øygard ble innlevert. Turid Svindland beskrev at den da 15-16 år gamle jenta først ga uttrykk for ikke hun ikke hadde det så verst, men at det etter hvert viste seg at hun hadde det «ganske vanskelig».

Da tiltalen ble tatt ut mot Øygard i mars i fjor gikk det fra vanskelig til verre, ifølge legeerklæringen Svindland skrev etter endt behandling. Symptomene, som hun tidligere mente passet diagnosen tilpasningsforstyrrelse, forverret seg i en slik grad at de ble forenlige med posttraumatisk stresslidelse.

Hun svarte benektende på at hun så noen mulighet for andre diagnoser. Arten og utviklingen av symptomene, og nærheten i tid, var alle momenter som pekte i samme retning, forklarte hun.

Ville se journalene

Svindlands forklaring var i stor grad sammenfallende med den psykologispesialist Pål Vegard Hagen ga da han vitnet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor høst. Hun har gjennomført 21 samtaler med jenta etter at politiet fikk anmeldelsen mot Øygard.

Hagen skulle egentlig ha gitt lagmannsretten sin forklaring onsdag, men vitneprovet måtte utsettes fordi retten brukte drøyt tre timer blant annet på å vurdere om forsvarerne til Rune Øygard skulle få innsyn i legejournalene til jenta.

De ønsker fullt innsyn i journalene for å se om det framkom noe under behandlingen som kunne peke i andre retninger enn den tidligere ordføreren. Diagnosen posttraumatisk stresslidelse kan ikke stilles uten at man legger til grunn at det har funnet sted en «alvorlig belastende livshendelse». I jentas tilfelle gikk man ut fra at de angivelige samleiene med Øygard var slike hendelser.

Leter etter alternativer

Fagdommerne avsa etter å ha drøftet innsynsbegjæringen en kjennelse der de nektet innsyn i journalene, men tok ikke stilling til om innholdet i dem kunne være relevant for overgrepssaken.

Rune Øygards forsvarere sier til NTB at de lurer på om det kan være andre hendelser som har gitt jenta posttraumatisk stresslidelse. Advokat Mette Yvonne Larsen viste under sin utspørring til enkelthendelser tidligere i jentas liv, og spurte Svindland om ikke disse kunne forårsake symptomene.

– Dette ligger lengre tilbake i tid, og har ingen relasjon til hennes symptomutvikling på det aktuelle tidspunktet, svarte Svindland.

– Men definisjonen av en «alvorlig belastende livshendelse» er «en situasjon av usedvanlig truende eller katastrofal art». Passer den beskrivelsen her, spurte Larsen.

– Overgrep over to år mot et barn er mer enn godt nok grunnlag for en alvorlig belastende livshendelse, svarte Svindland.

Personvernpolicy