Sju mistet livet da skip krasjet i Genova havn

En hardt skadd mann er funnet i live etter at et konteinerskip braste inn i et kontrolltårn på havnen i Genova i Nord-Italia tirsdag kveld. Minst fem personer omkom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det voldsomme sammenstøtet førte til at det over 50 meter høye kontrolltårnet raste sammen. Den overlevende mannen ble funnet under ruinene av tårnet onsdag, cirka 15 timer etter ulykken. Bilder viser at det eneste som sto igjen av tårnet, var en svært skjev metalltrapp.

Fire mennesker ble skadd i ulykken, og for to av dem skal tilstanden være kritisk. Minst to personer var fortsatt savnet onsdag formiddag.

Blant de i alt seks som først var savnet, antas det at tre sto i tårnets heis da ulykken skjedde. Hele heisen falt trolig i vannet.

Dykkere lette onsdag i sjøen, og etter hvert ble dødstallet oppjustert fra tre til fem.

Ulykken skjedde under et vaktskifte, dermed var det flere ansatte til stede i tårnet enn vanlig. En av de døde er en kvinne i 30-årsalderen, en annen skal være en 47 år gammel tobarnsfar. De døde var ansatt i kystvakten og havnevesenet. En av dem var los.

Mannen som ble funnet i live onsdag, er 50 år og jobbet som telefonvakt, skriver italienske medier.

– Tragedie

– Det er en forferdelig tragedie, sier havnesjef Luigi Merlo i den norditalienske byen. Han sier det er vanskelig å forklare hvordan ulykken kunne skje, ettersom skipet befant seg på et sted det ikke skulle være. Været var bra, det var vindstille, og ingen andre båter skal ha vært i bevegelse.

Årsaken til at det 238 meter lange skipet Jolly Nero, med en last på 40.594 tonn, kjørte inn i kontrolltårnet, er foreløpig ikke kjent. Men ifølge lokale medier skal kapteinen ha sagt at to av motorene stanset, slik at han mistet kontroll over skipet. Skipet var på vei ut av havnen, trukket av to slepebåter, da ulykken skjedde.

– Styrt av los

To loser bisto skipet. Ifølge nyhetsbyrået ble skipet styrt av en los fra havnevesenet, ikke av kapteinen, slik prosedyrene er.

– Det var en ren rutineoperasjon, sier havnesjefen.

Italiensk politi har iverksatt etterforskning, og kapteinen er innkalt til avhør.

Skipet er eid av det lokale og familieeide rederiet Ignazio Messina. En av rederiets direktører, Stefano Messina, kjempet med tårene da han kom til ulykkesstedet. – Vi er i sjokk. Noe som dette har ikke hendt tidligere, sier Messina.

Havnen i Genova er Italias største og en av de største ved Middelhavet.

Personvernpolicy