Meny

Jentas psykologer vitner i Øygard-saken

Jentas psykologer vitner i Øygard-saken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykologen som behandlet jenta Rune Øygard skal ha forgrepet seg mot, sier alt tyder på at hun er utsatt for seksuelle overgrep. Onsdag vitner to psykologer i ankesaken mot den tidligere Vågå-ordføreren.

Da saken var oppe i tingretten slo psykolog Turid Svindland, som til da hadde gjennomført 21 samtaletimer med jenta, at hun led av posttraumatisk stresslidelse.

– Det framkom ingenting i samtalene med henne som tilsier at symptomene skyldes noe annet enn seksuelle overgrep, sa psykologen Turid Svindland i Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor høst. Svindland er fritatt for taushetsplikten i forbindelse med saken.

Følg dagens forklaringer DIREKTE her

– Forverret etter tiltalen

Tidlig mente psykologen at symptomene passet til diagnosen tilpasningsforstyrrelse. Hun kom imidlertid til at de forverret seg da det ble tatt ut tiltale i saken og det ble klart for jenta at saken ville bli ført for retten.

De ble da forenlige med posttraumatisk stresslidelse, forklarte hun.

Hennes forklaring var i stor grad sammenfallende med forklaringen til psykologispesialist Pål Vegard Hagen, som også vitner i ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar onsdag.

Les også: Øygard insisterte, tross jentas motstand

Påpekte forutsetning

Øygard har hele tiden nektet for å ha hatt samleier med jenta. I tingretten pekte forsvarer Mette Yvonne Larsen på at både Svindland og Hagen måtte forutsette at en «alvorlig belastende livshendelse» hadde funnet sted for å kunne stille diagnosen.

De har derfor vært nødt til å anse jentas påstander som sanne for å kunne legge symptomene inn under posttraumatisk stresslidelse-diagnosen.

Onsdag er siste rettsdag denne uka i Øygard-saken, og de siste dagene har det vært en del endringer av datoer for når innstevnede vitner skal forklare seg.

Les også: – Ikke slett meldinger du får fra Rune

I tillegg har Larsen meldt inn flere vitner. Overfor pressen antydet aktor Thorbjørn Klundseter tirsdag at retten kan komme til å trenge tid til vitneførsel også etter 16. mai, den siste dagen som opprinnelig er satt av til dette.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus