Jentas psykologer vitner i Øygard-saken

Jentas psykologer vitner i Øygard-saken
Jentas psykologer vitner i Øygard-saken

Psykologen som behandlet jenta Rune Øygard skal ha forgrepet seg mot, sier alt tyder på at hun er utsatt for seksuelle overgrep. Onsdag vitner to psykologer i ankesaken mot den tidligere Vågå-ordføreren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da saken var oppe i tingretten slo psykolog Turid Svindland, som til da hadde gjennomført 21 samtaletimer med jenta, at hun led av posttraumatisk stresslidelse.

– Det framkom ingenting i samtalene med henne som tilsier at symptomene skyldes noe annet enn seksuelle overgrep, sa psykologen Turid Svindland i Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor høst. Svindland er fritatt for taushetsplikten i forbindelse med saken.

Følg dagens forklaringer DIREKTE her

– Forverret etter tiltalen

Tidlig mente psykologen at symptomene passet til diagnosen tilpasningsforstyrrelse. Hun kom imidlertid til at de forverret seg da det ble tatt ut tiltale i saken og det ble klart for jenta at saken ville bli ført for retten.

De ble da forenlige med posttraumatisk stresslidelse, forklarte hun.

Hennes forklaring var i stor grad sammenfallende med forklaringen til psykologispesialist Pål Vegard Hagen, som også vitner i ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar onsdag.

Les også: Øygard insisterte, tross jentas motstand

Påpekte forutsetning

Øygard har hele tiden nektet for å ha hatt samleier med jenta. I tingretten pekte forsvarer Mette Yvonne Larsen på at både Svindland og Hagen måtte forutsette at en «alvorlig belastende livshendelse» hadde funnet sted for å kunne stille diagnosen.

De har derfor vært nødt til å anse jentas påstander som sanne for å kunne legge symptomene inn under posttraumatisk stresslidelse-diagnosen.

Onsdag er siste rettsdag denne uka i Øygard-saken, og de siste dagene har det vært en del endringer av datoer for når innstevnede vitner skal forklare seg.

Les også: – Ikke slett meldinger du får fra Rune

I tillegg har Larsen meldt inn flere vitner. Overfor pressen antydet aktor Thorbjørn Klundseter tirsdag at retten kan komme til å trenge tid til vitneførsel også etter 16. mai, den siste dagen som opprinnelig er satt av til dette.

Personvernpolicy