Meny

«Rart» og «intenst» forhold mellom Øygard og jenta

Rune Øygard utenfor rettslokalet på Hamar i forrige uke. Den tidligere Vågå-ordføreren står tiltalt for sexovergrep moet en mindreårig jente. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venninnene reagerte på det de beskrev som et «spesielt», «rart» og «intenst» forhold mellom den da 13-14 år gamle jenta og Rune Øygard.

– Jeg fikk sjokk da jeg hørte det, sa en 17 år gammel jente som vitnet i Vågå-saken tirsdag.

Da overgrepssaken eksploderte i bygdesamfunnet, på skolen og i venneflokken høsten 2011, var det som om svaret hun hadde manglet, plutselig lå der. Venninnen til den nå 17 år gamle jenta uttalte i sin vitneforklaring at hun har full tillit til at anklagene fra den fornærmede er riktige.

Venninnen beskrev blant annet én episode, som delvis har støtte i andre opplysninger som har framkommet i retten, da Rune Øygard skal ha blitt sjalu og sint fordi den nye kjæresten til fornærmede ringte under en biltur.

Samme kveld, på hytta de var på vei til, forsvant både fornærmende og Øygard i opptil en halvtime.

Venninnen gikk for å lete etter dem, men fant dem ikke.

– Han hadde tatt henne med ut. Han var sint fordi NN (den nye kjæresten, red.anm.) hadde ringt. Etterpå var hun merkelig rolig, nesten taus, sa venninnen.

Les også:  – Ikke slett meldinger du får fra Rune

Reagerte på melding

En annen venninne fortalte hvordan hun og jenta gled mer og mer fra hverandre etter hvert som Øygard kom mer og mer på banen.

Hun var «tidligere venninne», presiserte 18-åringen da hun ble spurt av dommeren i lagmannsretten tirsdag om hvilket forhold hun hadde til fornærmede.

Hun fortalte at hun hadde sine mistanker om hva som foregikk mellom Øygard og jenta, men at «ingen ville tro henne». På et tidspunkt hadde hun snakket med moren sin.

Moren hadde på sin side spekulert på om Rune Øygard ikke visste hvordan han skulle kommunisere med ungjenter fordi han ikke hadde noe barn selv.

– Hun viste meg en melding der Øygard skrev at han ville komme og tørke henne etter at hun hadde dusjet. Jeg reagerte på den meldingen og tok den opp med mamma, sa den 18 år gamle venninnen da hun forklarte seg i Eidsivating lagmannsrett tirsdag.

I avhør beklaget hun seg over at ingen trodde henne. «Jeg kunne jo ikke bare gå til moren hennes og si at datteren hennes hadde et spesielt forhold til Rune», går det fram at jenta har sagt i avhør.

Gjemte seg bort

– Hun gjemte seg bort når hun fikk telefon fra Øygard, og skjulte telefonen når hun fikk meldinger. Hun oppførte seg helt annerledes enn for eksempel når det var moren som ringte, sa jenta i retten.

En tredje venninne beskrev hvordan det stadig kom meldinger fra ordføreren da de to venninnene sommeren 2009 var sammen på en fjellseter ikke langt unna der broren til Rune Øygard eier en sæter.

Den da 13 år gamle jenta som er den fornærmede i overgrepssaken mot Øygard, virket redd da hun viste fram noen av tekstmeldingene hun fikk.

De hadde i seg en tvetydighet i seg som gjorde at venninnen fikk en tydelig følelse av at ordføreren ville ligge med jenta.

«Vitnet husker ikke hva som sto, men måten de var skrevet på ble tolket slik at Rune ville ligge med jenta. Det var pakket inn, men jenta var ikke i tvil om at det var det han mente», står det i politiavhøret av venninnen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus