430.000 nordmenn kan miste strømmen

Strømkunder over store deler av landet kan bli rammet av streik fra og med i dag. Foto: Colorbox
Strømkunder over store deler av landet kan bli rammet av streik fra og med i dag. Foto: Colorbox

Fire energikonsern er tatt ut i streik. 430.000 kunder kan bli berørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømkunder over store deler av landet kan bli rammet av streik fra og med i dag.

Eidsiva og nettvirksomheten til BKK, Skagerak og Troms Kraft er tatt ut i streik, noe som kan få følger for strømforsyningen til 430.000 kunder i de tre sistnevnte selskapene.

Feil rettes ikke

- Dersom det oppstår feil på nettet, eller det skjer et strømbrudd, vil ikke feilen bli rettet med mindre det står om liv og helse. Med andre ord, blir strømmen borte, så er den borte, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

«Streiken kan fort ramme våre kunder», står det på hjemmesidene til BKK, som ber strømkundene ta sine forholdsregler så lenge streiken varer:

  • Kontakt kommunen din dersom du er avhengig av strøm til elektromedisinsk utstyr
  • Tenk på muligheter for alternativ oppvarming
  • Ha klar lommelykter med «friske» batteri.

Videre advarer BKK om at selskapets evne til å rette opp feil ved strømbrudd vil være sterkt redusert, og at de kun rykker ut for å gjenopprette strømforsyning ved fare for liv og helse, eller betydelige materielle skader.

Les også: Skal bygge verdens største batteri

Sympatistreik

El og IT-forbundets medlemmer er tatt ut i streik fordi deres krav om tariffavtale med AFP for 67 ansatte hos IT-leverandøren Atea, ikke har ført fram.

Streiken trådte i kraft 29. april, med 67 berørte i Atea. I dag ble den utvidet med drøyt 600 medlemmer, som streiker i sympati med de Atea-ansatte uten tariffavtale.

Ikke enig i streiken

Disse medlemmene jobber altså i de fire energikonsernene. Energi Norge er for tariffavtale og ordnede lønnsforhold, men er ikke uten videre enig i streiken.

- Atea står utenfor NHO-fellesskapet. Det er derfor et paradoks at sympatistreiken rammer bedrifter som ikke er part i konflikten. Enda mer absurd fremstår dette når det rammer bedrifter som følger de spillereglene El & IT Forbundet og LO ønsker for sine medlemmer i Atea, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Les mer fra TU.no:

Sparepærer holder ikke hva leverandørene lover

– Varmepumper senker ikke strømforbruket

Lager strøm av vind uten en eneste bevegelig del

Personvernpolicy