Sjokk og glede etter funn av tre savnede kvinner i USA

VEKK I 10 ÅR: Amanda Marie Berry (til venstre) og Georgina Lynn DeJesus er funnet i live etter å ha vært savnet i et tiår. De to er sammen med en tredje kvinne blitt holdt fanget i en bolig i Cleveland i den amerikanske delstaten Ohio. Foto: Reuters
VEKK I 10 ÅR: Amanda Marie Berry (til venstre) og Georgina Lynn DeJesus er funnet i live etter å ha vært savnet i et tiår. De to er sammen med en tredje kvinne blitt holdt fanget i en bolig i Cleveland i den amerikanske delstaten Ohio. Foto: Reuters

Etter ti år er tre savnede kvinner funnet i live i Cleveland i USA. Men de var aldri langt unna der de forsvant. Nå lurer mange på hvorfor de ikke er blitt funnet før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om de tre kvinnene i Cleveland:

* Michelle Knight var cirka 20 år da hun forsvant i et nabolag i byen Cleveland i delstaten Ohio. Hun ble sist sett i huset til en slektning 23. august 2002.

* Amanda Berry forsvant et knapt år senere, 21. april 2003, dagen før sin 17-årsdag. Hun ringte søsteren før hun forlot jobben på Burger King, og forsvant mens hun spaserte hjem i det samme nabolaget som Michelle forsvant.

* Gina DeJesus forsvant over ett år senere, 2. august 2004, mens hun var på vei hjem fra skolen i det samme nabolaget. Hun var 14 år.

* Siden Amanda og Gina forsvant, har foreldrene og lokalsamfunnet holdt en årlig vake med slektninger, naboer og venner. Moren til Gina har vært overbevist om at datteren var offer for menneskehandel og at hun var i live. Moren til Amanda håpet også at datteren var i live, men døde i 2006.

* Familiene håpet på en oppklaring sommeren 2012 da en drapsdømt fange oppga detaljer om hvor Amanda var gravd ned. Etterforskere fant ingenting, og mannen ble dømt for falsk forklaring og for å ha villedet politiet.

* De tre kvinnene ble funnet i samme bydel som de forsvant, i huset til en 52 år gammel mann. Både han og hans to brødre på 50 og 54 år er pågrepet.

* Kvinnene ble oppdaget av en mann som hørte rop fra huset, mandag 6. mai. Flere barn er ifølge lokale medier funnet sammen med kvinnene, blant dem en fire-femåring som skal være barnet til Amanda Berry.

(Kilde: Newsnet5.com, Plain Dealer)

Natt til tirsdag samlet hundrevis av mennesker seg ved bolighuset i Seymour Avenue i bydelen Tremont i Cleveland, der de tre kvinnene ble funnet innesperret dagen før.

Venner, slektninger og naboer gleder seg stort, men innrømmer at de aldri hadde trodd denne dagen skulle komme.

– Jeg er målløs, sier Kayla Rogers (23), som gikk på skolen sammen med Gina DeJesus.

Les også: – Fikk en datter i fangenskap

Selv om nære slektninger aldri har gitt opp håpet om å finne de unge kvinnene i live, er de fleste sjokkert over at de hele tiden har befunnet seg i et hus bare et par kilometer fra der de forsvant.

Det har vært spekulert på om jentene var blitt ofre for menneskehandel og bortført til helt andre steder, men at de fortsatt var i nabolaget, hadde knapt noen trodd. At verken naboer eller andre har oppdaget kvinnene før, er foreløpig et mysterium.

Bakgrunn: – Hjelp meg! Jeg har vært savnet i ti år!

Tre brødre

Med cirka ett års mellomrom forsvant de unge kvinnene fra Tremont, en arbeiderbydel i Cleveland der mange av innbyggerne har latinamerikansk bakgrunn. Først ble 20-åringen Michelle Knight borte i 2002, deretter 16-åringen Amanda Berry i 2003, og til slutt 14-åringen Gina DeJesus i 2004.

Nå er tre spansktalende brødre på 50, 52 og 54 år pågrepet på bakgrunn av forklaringene de tre kvinnene ga mandag kveld.

Kvinnene befant seg tirsdag på sykehus etter å ha blitt oppdaget av en nabo og reddet ut. Ifølge lokale medier har et øyenvitne oppgitt at de ble funnet sammen med to små barn, men dette er ikke bekreftet.

Huset der de tre ble funnet tilhører en av de tre brødrene, en 52 år gammel skolebussjåfør. Onkelen hans, Caesar Castro, som eier en butikk i samme gate, sier han opplevde nevøen som en fin fyr. Han opplyser også at 52-åringen er musiker, og spiller bass.

Naboene er nå i sjokk. Janette Gómez (50) forteller at 52-åringen alltid gikk inn i huset gjennom bakdøra. Gardinene var alltid trukket for, og minst ett av vinduene var spikret igjen.

– Han hadde aldri mye å si. Han hilste tilbake, men det var aldri noen samtale, sier Gómez.

Hør den utrolige nødsamtalen hvor Amanda forteller at hun blir holdt fanget

Hylles som helt

Mannen som reagerte på ropene om hjelp og reddet Amanda Berry ut, hylles nå som en helt.

– Jeg så en kvinne som febrilsk forsøkte å komme seg ut. Hun sa: «Hjelp meg å slippe ut. Jeg har vært her i lang tid», forteller Charles Ramsey til newsnet5.com.

Etter å ha hjulpet henne ut ved å sparke hull i døra, ringte kvinnen politiet.

– Hjelp meg! Jeg er Amanda Berry. Jeg har vært kidnappet i ti år. Nå er jeg fri, sier en sterkt følelsesladd Amanda Berry i 911-samtalen, som er publisert i lokalavisen The Plain Dealer.

I samtalen oppga hun også navnet til mannen som er mistenkt for å ha kidnappet henne, og hun ba politiet om å komme raskt.

Se også: Nabo: – Jeg hjalp dem ut av huset

Ikke skadd

Alle de tre kvinnene er sendt til sykehus, men de skal ikke være fysisk skadet. En lege opplyser at de etter forholdene har det bra, melder Reuters. Ifølge politiet har de tre kvinnene trolig oppholdt seg i huset siden de forsvant.

Michelle Knights forsvinning er lite kjent i mediene. Bestemoren hennes, Deborah Knight, sier at flere i familien, ut ifra hva de fikk opplyst av politiet og sosialarbeidere, trodde Michelle hadde rømt. Moren, som nå bor i Florida, sier imidlertid at hun aldri har trodd at datteren ville rømme uten å gi livstegn fra seg, og at hun har fortsatt å lete etter datteren på egen hånd.

– Jeg ber om at hvis det er henne, så vil hun komme tilbake til meg, så jeg kan hjelpe henne med å komme over det hun har vært gjennom. Det har skjedd så mye i disse ti årene. Hun har en lillesøster som hun ennå ikke har møtt, sier Barbara Knight.

Amanda Berry og Gina DeJesus er imidlertid godt kjent i lokalsamfunnet, som følge av plakater, presseoppslag og foreldrenes iherdige forsøk på å spore opp jentene.

Personvernpolicy