Pentagon: – Kina spionerer på USA

Kina fortsatte med sin hackingkampanje gjennom 2012.
Den inkluderte forsøk på å ramme amerikanske datanettverk, som kan gi Beijing bedre innsikt i USAs politiske vurderinger og militære kapasitet, ifølge Pentagons årlige vurdering av Kinas militære, melder AFP.
– Kina bruker sin evne til å utnytte datanettverk til å støtte innhenting av etterretningsopplysninger fra USAs diplomati, økonomiske sektorer og forsvarssektoren som støtter amerikanske nasjonale forsvarsprogrammer, heter det i rapporten til Kongressen.
«I 2012 fortsatte en rekke datasystemer verden rundt, inkludert dem eid av den amerikanske regjeringen, å være mål for inntrenging. Noen av disse angrepene later til å skrive seg direkte til kinesisk regjering og forsvar», heter det.
Les også: Syria bruker hackere i nettkrig
Krever stans
Rapporten er den hittil tydeligste uttalelsen fra USA om at landet tror Kinas dataspionasje retter seg mot den amerikanske regjeringen og amerikanske bedrifter.
Selv om president Barack Obamas regjering har krevd at Kina stanser det utstrakte datatyveriet har myndighetene brukt å rette sine offisielle bemerkninger mot hackingen av private forretningsnettverk, ikke myndighetenes egne nettverk.
Informasjonen dataspionasjen rammer kan komme til nytte for Kinas våpen- og teknologisektorer, og politikere som er interessert i amerikanske lederes tankegang rundt Kina-spørsmål, heter det i rapporten.
Les også: PC-en din ser deg
«Skamløs hacking»
Dataspionasjen kan også la kinesiske militære strateger «danne seg et bilde av amerikanske forsvarsnettverk, logistikk og relaterte militære egenskaper som kan utnyttes under en krise», heter det.
Amerikanske myndigheter er bekymret over det de kaller «skamløs hacking» fra kinesisk side. Forsvarskontraktører som Lockheed Martin og en rekke andre organisasjoner og byråer har vært gjenstand for hacking.
Den digitale spionasjen var ledd i en større innsats for industrispionasje som tar sikte på å sikre seg vestlig og amerikansk militærteknologi. Dermed vil Beijing kunne redusere sin avhengighet av utenlandske våpenprodusenter, heter det.
Les også: Facebook-kontoen din ble hacket
Ruster opp Bortsett fra å beskrive det kinesiske militærets fokus på datakrigføring skildrer Pentagon en jevn oppbygging av Beijings væpnede styrker, med investeringer i antiskipsraketter, romsatellitter, et nytt hangarskip og kampfly med stealthegenskaper.
Kina annonserte i mars en 10,7 prosents økning i sine årlige forsvarsutgifter, med et budsjett på 114 milliarder dollar.
Men rapporten anslår at Kinas totale militære utgifter i 2012 var langt høyere, på mellom 135 og 215 milliarder dollar.